АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Само 21% от българите знаят, че Русия ни е обявявала война

Русия/СССР обявяват война на България два пъти през XX век, но само 1/5 от българите са убедени, че сме воювали срещу тях

Само 21% от българите смятат, че Русия/СССР някога е обявявала война на България в  близкото минало, установи проучване на агенция Estat по поръчка на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всъщност това се случва на два пъти – както през Първата, така и през Втората световна война.

През октомври 1915 година Русия бомбардира Варна, успоредно с включването ни в бойните действия срещу Сърбия. Официално войната е обявена на 19 октомври 1915 година. След 2 години бойни действия, България печели тази част от войната с подписването на Брест-Литовския мирен договор на 3 март 1918 година. Руски части се бият срещу български както на север, така и на югозападния фронт в Македония. В продължителните битки през месец май 1917 година България разбива съвместни части на Франция, Сърбия и Русия, като на 26 май 1917 година загива легендарният офицер Борис Дрангов, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк.

През Втората световна война България е на страната на Оста Германия-Италия-Япония, но не участва в бойни действия и обявява символична война на САЩ и Великобритания. През цялото време се поддържат дипломатическите отношения със СССР до 5 септември – на България, вече неутрална, е обявена война от СССР и три дни по-късно нахлува окупационната Червена армия.

Тези факти са неизвестни за мнозинството българи – 21% знаят, че Русия ни е обявявала война, като дори част от тях имат колебания кога точно се е случило. По-добре осведомени са хората с по-високо образование, както и гласоподавателите на ГЕРБ и Демократична България. 41% от хората са категорични, че Русия никога не ни е обявявала война, а 37% не са сигурни. На въпрос откъде са основните знания на хората за отношенията ни с Русия, 55% от хората отговарят, че „от учебниците прези 1990 година“.

Над 60% от хората не са информирани и за международната обстановка около Съединението на Княжество България и Източна Румелия и отговарят, че не знаят, че Русия е против този акт.

Допълнителна информация от фондация „Работилница за граждански инициативи“ може да прочетете тук.

Цялото проучване може да прочетете тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

    1. Много странен коментар. Щом половината почти тъпоглави руско-желаещи и плачещи за Сибир не знаят, значи „…толкова е била истинска и войната“. Явно не знаете, че СССР са настоявали България да влезе в съюз с Германия и Италия във Втората световна война, с обещанието, че и СССР ще го направи!!! Не го знаете, сигурен съм. Значи толкова и се е случило….според вас…

  1. Защо не пишете за многобройните украински и български воини (между които и дядо ми) и от други националности, но повечето руски, воювали срещу хитлеризма в състава на Червената (а не Съветската) армия. Украйна като Украинска съветска република бе също в състава на Съветския съюз….Wikipedia -The majority of the losses, excluding POWs, were ethnic Russians (5,756,000), followed by ethnic Ukrainians (1,377,400).[60] https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Army… Скоро бе 9 май, ден на Европа и на победата над Хитлер! Поклон пред героите!П.П Русия не е равна на Съветски съюз!Надявам се да няма цензура и тук на коментариите…

      1. Не е имало СССР, така е, затова и заглавието е такова „Русия/СССР“. Ама не четете. Конспиративните теории, че Западът е лошото, а русия е миличка и чудна страна, ви е влязло в главите и няма излизане.

  2. Явно малко са чели. Пък и медията доста тенденциозно сумира фактите. И в двата случая е световна война, в която ние и Русия сме врагове. Неведнъж интересите на Руската империя, не съвпадат с тези на България, но не трябва да се забравя, че след всяка национална катастрофа Русия запазва съществуването на България, че даже сме единствената страна загубила война, която увеличава територията си – Добруджа се връща при нас. Не казвам, че е чиста братска любов и никакви интереси, но фактите са си факти. Големият български политик цар Борис Трети отказва да изпрати български войски на източния фронт с мотива, че не вярва, че българите ще воюват срещу руси и най-вероятно ще свалят оръжието. След Освобождението, както казва капитан ПеткоВойвода на Стефан Стамболов, няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българите. Със здраве.

    1. Защо не се пише за многобройните украински и български воини (между които и дядо ми) и от други националности, но повечето руски, воювали срещу хитлеризма в състава на Червената (а не Съветската) армия. Украйна като Украинска съветска република бе също в състава на Съветския съюз….Wikipedia -The majority of the losses, excluding POWs, were ethnic Russians (5,756,000), followed by ethnic Ukrainians (1,377,400).[60] https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Army… Скоро бе 9 май, ден на Европа и на победата над Хитлер! Поклон пред героите!П.П Русия не е равна на Съветски съюз – създаден от неруснаците Ленин( няма руска кръв) и Сталин- грузински юдео-хазар)

    2. Прав сте, но само донякъде: Русия не само е против България след Втората световна война, а има странни за държавите-победители настоявания България да бъде разделена на 3 части, като никоя от тях да не носи това име, а четвъртата – Македония, директно си я дават на Югославия. Не го знаете….Не знаете и друго, че националните катастрофи в голяма степен са причинени както от вътрешни, така и от външни сили, една от които е Русия. Отделно от това: за национални катастрофи се заговаря едва след 1944 г. Руската/Съветска пропаганда го насажда това, за да нарочи царската власт за виновник за това. Но как да ви се обясни – не вярвате. Руснак очите ви да избоде, пак явно няма да вярвате.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина