АктуалноГрадътНовини

РИОСВ – Пловдив провери кариерата над с. Белащица, не откри замърсяване

Днес екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши извънредна проверка на една от кариерите над с. Белащица, общ. Родопи след постъпил сигнал от граждани на „зеления телефон“ на институцията с оплаквания от запрашаване на въздуха от преминаващи камиони по пътя за кариерата. Установи се, че все още не са възобновени дейностите в находището.

Експертите са констатирали, че в добивното поле не се извършва дейност, както и че не е налична добивна техника. Извършва се оросяване на производствената база и в рамките на находището няма емитиране на прах в атмосферата.

Въпреки това екоинспекцията е дала предписания на оператора, които са с постоянен срок за изпълнение. При възобновяване на кариерната дейност то трябва да уведомява писмено за деня и часа на извършване на взривни дейности с цел осъществяване на контрол по изпълнение на мерки против запрашаването и шума, както и да извършва регулярно омокряне на вътрешнокариерните пътища. Освен това на територията на производствената база транспортните средства следва да се движат с ниска скорост, а когато я напускат – да бъдат покрити.

Припомняме, че с решение на Върховния административен съд от 10 юни 2021 г. бе отменен акт на Министъра на енергетиката за спиране концесионния договор на дружеството и предстои възобновяване на дейността му. На 12 юли от страна на оператора е започнало извозване на добит и преработен материал, който е бил съхраняван на площадката в периода след затварянето на обекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Големите хищни риби изяждат малките. Като знам какви живеят в Белащица, все видни гербери и новобогаташи, та с техните камъни по тяхната глава.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина