КриминалеМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Пуснаха под домашен арест убиеца на Красимира от Бегово

Делото е било в съдебната му фаза, от където е било върнато на Окръжна прокуратура заради допуснати сериозни пропуски и процесуални нарушения. Съдът говори са сериозни пороци в разследването

Убиецът на Красимира Куковска от село Бегово- Любомир Петров излиза от ареста. Пловдивският апелативен съд промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като същата ще се контролира от полицията и чрез средства за електронно наблюдение.

Срещу Петров е повдигнато обвинение за  това, че на 11.09.2020 г. в с. Бегово умишлено е умъртвил жената, с която е живял на съпружески начала Красимира Куковска. Убийството е извършено в условията на домашно насилие и с користна цел. Делото е било в съдебната му фаза, от където е било върнато на Окръжна прокуратура заради допуснати сериозни пропуски и процесуални нарушения в хода на проведеното разследване.

Припомняме, че двамата живеели на съпружески начала от 2018 г. Той се запознал и сближил с жената, защото разбрал за нейното добро финансово положение. Покойните й родители й били оставили в наследство много земеделски земи, които тя обработвала и получавала заплащане. По време на съвместното им съжителство, за да няма скандали, Красимира се съобразявала и удовлетворявала материалните желания на Любомир Петров. Така той се сдобил с няколко леки автомобила на свое име, мотоциклети, колекция от скъпи часовници, както и с въздушна пушка. През 2018 г. се родило първото им дете, а през 2020 г. – второто. Подсъдимият не полагал достатъчно грижи за семейството. Предпочитал да се среща с приятели, да демонстрира по-висок стандарт от тях и да харчи пари, които половинката му предоставяла.

Когато пострадалата установила, че финансовите средства са намалели значително, му поставила условие да ограничи разходите. Между двамата скандалите се задълбочили. Петров обиждал жената, заплашвал я и ставал агресивен. Няколко дни преди инцидента Красимира поискала да се разделят, което допълнително влошило отношенията им. По нейно настояване той си събрал багажа и се изнесъл от дома й в с. Бегово. Обвиняемият не искал да приеме, че губи привилегиите, които му предоставял съвместния живот. Той преценил, че ако в удобен момент инсценира самоубийството на Красимира, цялото имущество на жената, чрез децата, ще остане за него.

На 11 септември 2020 г. Петровна два пъти ходил до дома на Куковска в Бегово и настоявал да се срещнат. Тя отказвала и не му отключила входната врата. На третия път той успял да влезе в къщата и се промъкнал в стаята, където жената спяла. Тя се събудила и изправила, изненадана от появата му. В стаята била оставена въздушната пушка, подпряна на дивана. Петров се възползвал от ситуацията, като взел оръжието и стрелял към гърдите на жената. Проектилът попаднал в сърцето й и жената починала. Убиецът се обадил на родителите си, на приятели и подал сигнал на тел. 112. Пред всички той представил случая като самоубийство. Тази му версия е била опровергана от събраните доказателства.

Ето какво се казва в днешното съдебното решение:

Пловдивският апелативен съд, след като се запозна с приложените по делото доказателства и взе предвид становищата на страните намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Депозираната от името на Любомир Петров жалба, като подадена в срок, от процесуално легитимирана страна – надлежно упълномощен от обвиняемия защитник, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, се явява процесуално ДОПУСТИМА, а по същество – ОСНОВАТЕЛНА.

Прав е Окръжният съд, пише в мотивите си Апелативният съд, че продължава да е актуално спрямо Петров обвинение за извършване на тежко, умишлено престъпление, наказуемо със сериозни по тежестта си наказания, в това число и лишаване от свобода, както и че в кориците на делото не са налични доказателства, които да разколебават съществено обоснованото предположение за съпричастност на Петров към инкриминираната деятелност.

Но, според Апелативният съд, основания за изменение на мярката за неотклонение са налице:

Първо, изминалият период от време от задържането на обвиняемия до днес – 1г. и 10м., от които 1г. и 4м. в досъдебната фаза на процеса, който срок се доближава до максимално възможният за задържане в тази фаза на процеса, в която делото отново понастоящем се намира. Известно е виждането на съда в Страсбург, че опасностите от укриване и извършване на престъпление логично се снижават с изминаване на време, през което заподозряното лице е задържано.

Второ, свидетелите, уличаващи, макар и по косвен път обвиняемия, вече са разпитвани множество пъти, в това число и пред съдебният състав разгледал делото в съдебната му фаза, с участието на всички страни в процеса. Поради това, дори и да се направи опит тези лица да се мотивират да се отрекат от показанията си, то при налични показания, дадени пред съдия, в присъствието на обвиняемият и неговите защитници, тези опити принципно са обречени на неуспех. Поради това окръжният съд неправилно е обосновал продължаващо задържане на обвиняемия с опасността от въздействие върху тези свидетели.

На трето място, принципно вярно е казаното от Окръжния съд, че не е констатирано до момента неоснователно бездействие на органите на разследването, но, не може да има спор, че това разследване продължава, и то не по вина на обвиняемия, а по вина на държавното обвинение, представител на което е действало така, че да внесе съмнение в своята безпристрастност. И именно последното налага да се преповторят значителен брой от извършените процесуално – следствени действия, което неминуемо е свързано с продължаване на разследването в един продължителен период от време. Няма законово и правно оправдано основание поради пороци на разследването, допуснати от прокуратурата, Петров да продължава да търпи най – тежката мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина