АктуалноГрадътНовини

Пускат процедурата за проектиране на Форум-юг

Пътят за работа по археологията около Одеона и Форум-север е разчистен и вече се работи активно

Процедурата за избор на проектант на археологията в големия имот между Пощата и хотел „Тримонциум“ ще бъде пусната всеки момент, научи „Под тепето“. Вече има одобрено задание, като предстои избор на изпълнител. При тази стъпка ще стане ясно и каква ще е сумата за оформяне на огромния археологически обект в нормален за посещение вид. Спрямо тази сума ще се прецени и дали могат да се отпуснат средства от общинския бюджет в идната година.

Целта е имотът, който е почти половината от античния Форум или Агора на Филипопол, да се включи в един общ туристически и градски обект с останалите му части – западната, която вече е разкрита и оформена между Пощата и градината, и северната до Главната, по която в момента се работи. Дълги години имотът бе частна собственост на банка, след което бе откупен от общината в последните години. След това се започнаха постепенните стъпки за оформянето му в адекватна за града среда.

В момента активно се работи по Форум-север, зоната край Главната покрай Одеона. От няколко седмици машини оформят подпорни стени от габиони. Предстои да се изработи подход от пешеходната улица „Княз Александър I“ към археологията, която да направи и лесна връзката с Епископската базилика, без да се пресичат булеварди.

Скоростната работа по обекта бе под въпрос в последните дни, поради обжалване от съседен имот. Те се притеснявали за собствеността си и дали няма опасност от свличане на къщата, която е в непосредствена близост до археологията. След проведени срещи с местната администрация се е стигнало до споразумение да не се обжалва проектът, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за безопасност и сигурност на съседите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина