НовиниСъдТемида

Прокуратурата в Пловдив наблюдава досъдебно производство за лихварство и разпространение на метамфетамини

Има трима задържани мъже на възраст 26 и 29 години

Грози ги затвор до 6 години и глоби до 20 000 лева

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за лихварство и разпространение на високорискови наркотични вещества с цел разпространение – метамфетамини.

На 4 януари 2021 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, при съвместна операция на РУ на МВР – Първомай, отдел „Икономическа полиция“ и отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, е задържан Я.С., на 26 г., от гр. Първомай. Същият управлявал лек автомобил, марка „Мерцедес“, като е спрян за проверка в гр. Първомай и при извършените процесуално-следствени действия е установено, че той е шофирал след употреба на наркотични вещества. Намерени са наркотични вещества – метамфетамини. Събрани са доказателства за извършвана от лицето, в периода  от 2019 г. до края на 2020 г.,  лихварска дейност. Установени са други лица, които имат отношение към държане и разпространение на наркотични вещества – метамфетамини, вкл. лицето, от която Я.С. се е сдобил с наркотиците.

В тази връзка са задържани М.С., на 29 г., от с. Крушево, обл. Пловдив, и С.Г., на 29 г., от гр. Чирпан, обл. Стара Загора. Установено е, че М.С. е придобил от С.Г. наркотици – метамфетамин на 04.01.2021 г., като на същата дата ги е разпространил на Я.С. и на още едно лице – А.Г., от с. Крушево, обл. Пловдив. По отношение на А.Г. се води досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура – Пловдив, за държане на наркотични вещества. При извършени претърсвания в домовете на С.Г. и А.Г. са открити и иззети високорискови наркотични вещества – метамфетамини.

Събрани са доказателства, че през 2019 г. и 2020 г., Я.С. е извършвал по занятие банкови сделки, като е предоставял без съответното разрешение парични заеми срещу лихва на множество лица от района на гр. Първомай, обл. Пловдив.  За парите, които е предоставял в заем, Я.С. е вземал лихва от порядъка на до 40 % месечно. При претърсване в дома му е намерена тетрадка, в която той е записвал длъжниците и предоставяните на заем суми.

По отношение на Я.С. са повдигнати обвинения за извършване на банкови сделки по занятие без разрешение – престъпление по чл. 252 ал. 2 вр. ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание  „лишаване от свобода“  от 5 до 10 г., глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация на имущество, както и за държане на високорискови наркотични вещества – метамфетамин – престъпление по чл. 354а ал. 3 т. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г. и глоба от 2 000 до 10 000 лева, както и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества – престъпление по чл. 343б ал. 3 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 г. и глоба от 500 до 1 500 лева.

На М.С. и на С.Г. са повдигнати обвинения за държане с цел разпространение и разпространение на високорискови наркотични вещества – метамфетамин – престъпление по чл. 354а ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина