АктуалноИзбориНовини

При 93% преброени протоколи: „Продължаваме промяната“ с близо 3% пред ГЕРБ, Възраждане със сигурност в парламента

ДПС трети със сериозна преднина пред БСП, „Демократична България“ с малко над 6%

При 93,28% обработени протоколи от изминалите избори за парламент „Продължаваме промяната“ затвърждава сериозната си преднина на първото място пред ГЕРБ. Партията на Кирил Петков и Асен Василев има 25,46% от гласовете на бъларите в страната и чужбина, срещу 22,78% за ГЕРБ – близо 3% разлика. Това е втора поредна загуба на парламентарен вот за партията на Бойко Борисов след юли, когато „Има такъв народ“ събра малко повече от ГЕРБ.

Третото място остава за ДПС. Те събират 13,17%, също със сериозна преднина пред четвъртите – БСП, които имат 10,28%. Това е и най-ниският резултат на БСП в новата история. На пето място остава победителят от изборите през лятото „Има такъв народ“ с 9,6%. „Демократична България“ е на шеста позиция с 6,16% – приблизително наполовина спрямо гласовете преди 4 месеца.

Със сигурност в парламента влиза и седма партия – „Възраждане“, които за пръв път ще участват в законодателната власт на държавата. За момента те имат 4,88% подкрепа.

Под чертата остават „Изправи се! Ние идваме“ с 2,3%. В класацията следват над 30 000 души, които са гласували с „Не подкрепям никого“. ВМРО минават съвсем с малко границата за партийна субсидия и за момента имат 1,07% подкрепа. При обработените 93% протоколи размествания при по-големите проценти са малко вероятно и класацията вероятно ще остане така, като може би единствената въпросителна в момента е свързана точно с ВМРО и 1-процентовата граница.

Още с резултатите от активността изборите за президент бяха предрешени, тъй като при под 50% избирателна активност със сигурност ще има балотаж. Процентите обаче показват сериозна преднина за настоящия държавен глава Румен Радев, който събира 49,39% подкрепа. Втори е кандидатът, подкрепен от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков – с 22,75%. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ има 11,81%, Костадин Костадинов – 3,93%, а Лозан Панов е пети с 3,53%. Малко над 2% от избирателите са гласували с „Не подкрепям никого“, а 0,8% са дали подкрепа за Луна Йорданова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина