АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Преобразуват МБАЛ „Св. Мина“ в изцяло ковид-болница

Преструктурирането може да се случи в близката 1 седмица, ще има и детско ковид-отделение

Общинската болница „Св. Мина“ ще бъде преструктурирана, за да стане първото лечебно заведение изцяло за пациенти с Covid-19. Това съобщи председателят на Областния щаб за овладяване на пандемията и областен управител на Пловдив Дани Каназирева. Това е един от финалните варианти, ако не и последният, за увеличаване на легловата база за заболели от коронавирус.

Продължават опитите за разширяване на този капацитет. Днес се разкриват нови 142 легла, като такова отделение откриват частните Тримонциум, Медлайн и Парк Хоспитал. Нови легла ще има още в Транспортна болница, Окръжна, Каспела и другите болнични заведения, които досега работеха с ковид-пациенти.

„Не е малко, но имаме още един вариант, който започваме да реализираме. Поетапно започваме да преобразуваме болница „Св. Мина“, специфично за лечение на среднотежки случаи. Това е възможно, защото извън коронавирус, в бившата Първа градска в момента има само 23 пациенти, всички от тях в кардиологичното отделение. Те могат да бъдат прехвърлени бързо, а изборът за „Св. Мин“а е мястото ѝ в града, добрата база и възможността за бърза реорганнизация“, обясни Дани Каназирева.

Директорът на болницата проф. Петър Петров обяви, че поетапното преструктуриране може да се случи за седмица, като ще се прави отделение по отделение. Започва се с вътрешното отделение, което ще е превърнато в изцяло ковид такова, след което ще се премине към хирургичното и към кардиологията. Тя ще бъде преместена в базата на „Св. Мина“ на улица „Весела“.

Въпросът оттук насетне е кадровото обезпечаване на бившата Първа градска. „Още днес ще разговарям с екипа, за да разберем кои от медиците ще останат на работа във вече преструктурираната болница, и ако имаме нужда от допълнителен кадрови ресурс, ще се обърнем към областния щаб“, каза проф. Петров.

Готовност да помагат в „Св. Мина“ са заявили трима управители на ДКЦ-та, а няколко частни болници са подсигурили медицински екипи за новата общинска ковид-болница.

Областният управител Дани Каназирева призова общинските съветници да гласуват и специален фонд за медиците от „Св. Мина“, след като бъде преобразувана, от който фонд да се доплащат допълнителни средства на персонала над заплатите и над допълнителните 1000 лева от държавата.

Каназирева заяви, че в момента най-големият проблем е с леглата на пациентите, очакващи положителен или отрицателен PCR тест, като там ситуацията е критична по думите ѝ.

Напрежението се увеличава, както и натискът върху системата в Пловдив. С разкриването на новите легла в „Св. Мина“ в областта ще има 889 легла. Надяваме се, че ще бъдат достатъчни. Оттук нататък на ход са мениджърите на съответните болници. Притесненията ми идват от това, че имаме над 2500 души за домашно лечение и, ако тези хора поискат, или имат нужда да влязат в болница, тогава положението ще се усложни. Затова апелирам хората да не търсят на всяка цена хоспитализация“, коментира Каназирева.

Петър Петров допълни, че е възможно в „Св. Мина“ да бъде отворено и детско ковид- отделение, като уточни, че с преструктурирането част от заведението ще бъде за все още недоказани случаи на коронавирус, чакащи своя тест. Той допълни, че здравното заведение ще има нужда от доброволци, като вече са се отзовали петима души.

Дани Каназирева представи и справката от изминалия ден за новите случаи с коронавирус. Положителни проби за денонощието са дали 11 медицински лица, 6 родители и 4 ученици, има 2 карантинирани класа и 2 групи в детски градини за цялата област.

Спешна помощ е изпълнила 258 случая за денонощието, 61 от които са със симптоми за коронавирус. 27 души са били хоспитализирани в Пловдив и 9 в другите части от областта. Към момента в болнични заведения от заразата се лекуват 362 души, 42 от тях на интензивно лечение.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина