ГласовеМненияНовини

Премиерът за уволненията в ББР: Не се чувствам подведен

Източник: Дневник

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече твърдението на отстранения от него шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, че е бил подведен за решението си.

За уволнението Борисов съобщи лично вчера сутринта в телевизионен ефир, след като стана известно, че банката, на която правителството спешно наля пари, за да помага на малкия и средния бизнес в условията на криза, е дала 75 млн. лв. кредит на колекторска фирма.

По-късно през деня в телевизионно интервю Мавродиев се опита да обясни случилото се с това, че министър-председателят е подведен, и да прехвърли отговорността, че в правителството са знаели за сделката, защото е одобрена от зам.-министър на икономиката.

„Много хора съм уволнил. Мавродиев преди 17 години писа първата програма на ГЕРБ. Ако нямаш усета и разбирането – докато говорим как да спасим всяка фирмичка, магазинче, самоосигуряващите се артисти, изведнъж да даваш 75 млн. кредит… Най-малкото обади ми се и кажи: „Чиста е сделката.“ Защото ББР действа по правилата на останалите банки, но за народа тя е държавната банка. Да твърдиш, че не си знаел, ами не се чувствам подведен…“, обяви днес Борисов.

На уточняващ въпрос той обясни, че банката действа по правилата на всички останали банки и че като не е знаел за кредита, не е имало как да е подведен. „Нямаше да им дам да го направят, колкото е и да е правилно, нямаше да им дам“, обяви премиерът. Щял да препоръча да се пазят тези 75 млн. лв., защото парите за подкрепа на бизнеса, които са предвидени, може да не стигнат.

Използва случая да обяви, че изведнъж много хора започнали да говорят за подкрепа от държавата като „един ресторантьор със златен ланец“, който ако го продадял, щял да изкара с парите три месеца. Обяви, че основната задача на правителството е да успее да опази парите за заплати в жизненоважните системи – на армия, лекари, полиция, за пенсии.

„Казах ви защо ги освободих – 75 млн. лв. да се дадат от държавна банка в тази ситуация, без да ме уведомят, без да уведомят принципалите, не е красиво, не е редно. Да ви кажа честно, като видях Дончев (вицепремиера Томислав Дончев – бел. авт.) как се почувства неудобно да отговаря на този въпрос, още вечерта свърших тази работа, въобще не съм чакал въпроса подведен ли съм или не“, обясни Борисов и обяви темата за приключена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина