АктуалноГрадътНовини

Преференции разместват само листатата на Демократична България в Пловдив, възможни промени и при БСП

Електоратът на победителя „Продължаваме промяната“ с най-малък интерес към пренареждане на листата

Единствено електоратът на „Демократична България“ в Пловдив пренарежда листата за парламент на изборите на 14 ноември. Това показват резултатите при обработени 99,5% от протоколите. Третият в листата Ивайло Старибратов получава 859 преференции спрямо втория Манол Пейков – с 653.  И двамата събират над минимума от 7%, за да се „активира“ разместването.

Резултатът на Старибратов е близо дори до първия – Христо Иванов, който е получил 937 лични преференции. Първото място не може да се измества. Христо Иванов обаче по традиция се явява и в друг МИР – на тези избори от Велико Търново – и това може да повлияе на депутатските места. Най-вероятно „Демократична България“ ще получи само един мандат от Пловдив, така че според решението на Иванов да влезе в парламента от Пловдив или Търново ще се реши и съдбата на Старибратов като потенциален депутат. Този резултат оставя със сигурност Манол Пейков извън парламента.

Допълнение към материала: При обработените резултати към момента, Демократична България няма да получи нито един мандат от Велико Търново. Така получава само един от Пловдив и депутат ще бъде единствено Христо Иванов.

При обработените в момента 99,5% протоколи все още не е ясно какво ще се случи и с БСП. Съвсем малко под границата за активиране на преференциите е третият Димитър Георгиев. Според сегашните резултати той има 726 преференции, което го слага на второ място, но е нужно да има поне 732, за да се активира правилото за разместване. Възможно е с публикуването на 100% от протоколите листата на БСП също да се пренареди, което ще е прецедент за столетницата под тепетата. Ситуацията с БСП е подобна с Демократична България, като лидерът на листата Кристиан Вигенин е водач и на листата в Ямбол. Ако няма пренареждане, втори в листата на БСП остава Иван Петков.

Във всички останали партии никой не събира близо до 7%, за да пренареди листата. Любопитен е прегледът на решенията изобщо да се отбелязват преференции. От седемте партии, които влизат в парламента се запазва традицията най-много да се използва преференцията сред избирателите на „Демократична България“. Почти половината от избирателите – 43% – са отбелязали някой конкретен кандидат в листата. В другата крайност са избирателите на ДПС, сред които само 11% са решили да отбележат конкретен кандидат. Сред останалите партии процентите са между 25 и 30.

Малко по-различна е картината, ако се погледне лидерският вот и реалното желание за пренареждане на листи. Първото място е гарантирано и на практика преференциите за първия са сигнал към партията, но нямат реална тежест върху подредбата на кандидатите. Така сред преференциите за пренареждане лидер отново е „Демократична България“ с 31% от избирателите, отбелязали кандидат от второ място нататък. Втори са БСП с 16,5%. Останалите партии имат между 7 и 9%. Донякъде изненадващо, но може би и очаквано предвид неизвестните лица в листата, с най-малко желание за пренареждане са избирателите на „Продължаваме промяната“ – само 4% от 37-те хиляди избирателя в Пловдив са отбелязали някой в листата от второ място надолу.

Крайните резултати при 100% обработени протоколи и след решенията на кандидатите, които се надпреварват в няколко избирателни района предстоят да се публикуват от ЦИК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина