Повече близнаци са се родили през 2021 в УМБАЛ „Св. Георги“

Актуално Градът Новини
близнаци в Пловдив

28 двойки родени деца отбелязват от клиниката по АГ в „Св. Георги“

Ръст на родените близнаци в една от най-големите и с традиции в България клиника по акушерство и гинекология – тази на УМБАЛ „Свети Георги“, отчитат за 2021 г. Двойките родени деца през миналата година са 28, което е нарастване със 7.5% спрямо 2020 г., съобщиха от лечебното заведение в Деня на родилната помощ.

Клиниката по акушерство и гинекология отбеляза професионалния си празник днес с ритуал, без традиционното тържество, заради засилените мерки, свързани с ограничаването на разпространението на COVID-19. Екипът, представен от акушери и гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки и санитарки, пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден, с отдаване на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Родените деца от началото на тази година са над 70. Общо през 2021 г. в Клиниката са се родили 1 345 деца, като момичетата преобладават, заяви началникът на Клиниката по АГ проф. д-р Екатерина Учикова, която пожела „здрави бебета и щастливи родители“.

Противно на мнението, че все повече гинеколози предпочитат цезаровото сечение като по-лесен вариант за тях, лекарите в УМБАЛ „Свети Георги“ съветват бъдещите майки да раждат по естествен начин при липса на медицински индикации за секцио. Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ е една от малкото в страната, която предлага и услугата раждане във вода. Предимството на този начин е редукция на болката, напрежението и страха у родилката.

Екипът на проф. Учикова честити празника на всички, които упражняват тази хуманна професия и им пожелават здраве, спокойствие и сбъднати мечти. Поздравителни адреси по повод Деня на родилната помощ в Клиниката по АГ бяха изпратени от проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и проф. д–р Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив.

Споделете ни във:

1 thought on “Повече близнаци са се родили през 2021 в УМБАЛ „Св. Георги“

  1. Браво е КАСАПИИИ.ДА СА ЖИВИ ЗДРАВИ АМА КАК ТАКА НЕ ИМ ОТКРИХА КОВИД,ЗАЩОТО ПОЗНАВАМ НЯКОЛКО ПРЕКАРАНИ ПРЕЗ ЗДРАВНИТЕ ПЪТЕКИ ЕЙ ТАКА ЗА ПАРИ НЕ ЗА ЗДРАВЕ.ВИДОВ ДЕН ИДВА И ОНЕЯ ШМЕКЕРИ В КОВИД ЩЕ БЪДАТ НАКЪЛЦАНИ НА ПАРЧЕТА.ДАНО ПО-МАЛКО ИЗРОДИ ДА СЕ РАЖДАТ КАТО ТЯХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.