АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Почти единодушно: „Пловдив 2019“ с бюджет за още 3 години

Всички общински съветници подкрепиха плана за бюджет на общинската фондация за следващите години, въздържаха се единствено от БСП

Хоризонт за работа поне до 2025 година си осигури общинската фондация „Пловдив 2019“ след днешното заседание на Общинския съвет. С промени в учредителния акт, местния парламент прие финансовата рамка, с която фондацията ще разполага в следващите 3 години. Тя ще е в размер на 4 млн лева, които ще бъдат нужни за издръжката на организацията, за организиране на събития, фестивали и особено важно – за съфинансиране по европейски програми.

Предложението на общината бе прието от съветниците без нито едно изказване в пленарна зала. „За“ гласуваха всички, освен групата на социалистите, която се въздържа.

Целта е да продължим да развиваме устойчивост на събитията, които се създадоха през 2019-а година, коментира зам.-кметът по култура Пламен Панов за „Под тепето“. Много важни са отделените 3,7 млн лева за следващите години най-вече заради Плана за възстановяване и частта му за култура. Така се пое ангажиментът да се съфинансират проектите по този план и на практика осигурихме още 3,7 млн лева за култура в Пловдив, които ще бъдат от Плана за възстановяване.

Проекти по тази рамка тепърва ще се разработват, тъй като предстои Национален фонд култура да определи точните правила, а в Народното събрание да се приемат пакет закони, с които да се усвояват средствата по Плана за възстановяване.

Фондацията, подготвила и изпълнила проекта за първата българска европейска столица на културата, ще фокусира усилията си в програма, свързана с международния имидж и икономиката на Пловдив. Тя ще продължи да работи и по устойчивостта на ключови за града и региона събития и да носи приходи за местната икономика, съобщават още от местната власт.

С тригодишната рамка се дава възможност на фондацията да кандидатства по международни и национални програми и да развива мрежата си от международни партньорства. Освен това фондацията ще може да продължи да е основен партньор на най-големите фестивали в страната.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина