АктуалноГрадътНовини

Плъзнаха онлайн измами с доставка на скъп телефон

Не давайте пари на непознати по никакъв повод

От началото на пандемията полицията алармира за опасност от увеличаване на различни видове измами, било то по телефон или мейл. Една от тях от последните дни е, че масово хора получават на личните си мейли писма от имейл на мобилния оператор Теленор за закупен телефон, който не е какъв да е, а обикновено за сума над 1000 лева. Измамниците пишат, че има поръчан такъв телефон и ще бъде доставен с куриер. Показваме Ви снимки на съдържанието на мейла.

Особено трябва да се внимава и с т.нар. „фишинг“, при който измамниците използват електронната поща, изпращайки писма от името на национални или международни здравни организации. Целта им е да набавят допълнителна информация за разплащателните средства на жертвите или да ги подлъжат да отворят определени файлове, съдържащи зловреден софтуер. В повечето случай извършителите се представят с имена, близки до действащи компании, интернет сайтове, с цел въвеждане в заблуждение на хората.

ОСНОВНО ПРАВИЛО – винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление.

Сигнализирайте на телефон 112.

Не давайте пари на непознати по никакъв повод!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина