АктуалноГрадътКултураНовини

Отваря врати галерия Джуркови в красиво възстановена къща в подножието на Стария град

Новото пространство показва уникална колекция картини от български художници от края на XIX и XX век

През тази седмица ще отвари врати галерия „Джуркови“. Дългоочакваният старт на пространството с уникална колекция картини на български художници от края на XIX и XX век ще премине без официална част поради все още извънредната ситуация, в която се намира България.

Галерията се помещава в отлично реставрираната къща на три етажа на улица „Съборна“ 19. Тя ще отвори врати на 21 май с постоянната си експозиция от съвременни художници и стари майстори.

Сградата е строена в началото на миналия век и е архитектурен паметник от ансамблово значение. Освен картини, в нея може да се види съхранен битът на градската къща от ранните години на XX век. Интериорът разкрива великолепието и на старите мебели, за да може изцяло да се вникне в духа на онова време.

Постоянната експозиция в галерия „Джуркови“ включва произведения на над 100 художници творили от средата на XIX век до наши дни. Събраните късчета от големия талант и достоен труд на творците са подредени хронологично, а авторите са представени с цитати и биографии.

Д-р Анна Джуркова, собственик на галерията, разказва за своята страст да събира произведения на български художници:

„Събирала съм картини без да съм си поставяла цели. Постепенно надделяха старите художници и с времето от някои от тях се събраха повече работи, като например на Данаил Дечев. С моето събирачество съм започнала доста късно – тогава, когато вече предлагането на стойностни неща не е голямо или е на непосилна цена. Изобщо, придобиването на хубава картина е сбор от няколко условия. Това са шансът да я видиш и да си на точното време и място… Мисля, че колекцията в галерия „Джуркови“ добре представя творчеството на художниците, рисували у нас от края на по-миналия век насам и ще се радвам повече хора да се запознаят с него. В галерията има биографии и интересни цитати от и за творците, тъй че представата за тях да е по-пълна и обогатяваща. Моето желание и това на семейството ми е галерията да бъде, освен с естетична и с образователна цел, като дава информация за живота и творчеството на талантливите ни художници, някои от които и до днес недостатъчно оценени“.

За повече информация, може да пишете на галерията на мейл: [email protected], фейсбук, както и да се свържете с тях на телефон +359 879 29 39 27, +359 879 29 39 39

снимки: Илия Димитров/4K Studio
видео: 4K Studio

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина