АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градНовини

Откриха първите зелени класни стаи за уроци на открито и сред природата

Кабинетите под небето са оформени в район Източен в училище „П. Р. Славейков“

Три класни стаи на открито за изнесени под небето занимания откриха днес тържествено в училище „П. Р. Славейков“ в район Източен. На събитието присъстваха настоящия кмет Здравко Димитров, предшественикът му Иван Тотев, по чиято идея и по чието време е стартирана работата по проекта, настоящият районен кмет Иван Стоянов, бивши районни кметове, зам.-кметове и други официални лица.

Трите зелени кабинета са оформени за занимания на открито на площ от 2,5 декара, но проектът включва и много други части, свързани с обучението на малчуганите. Най-интересните са различни зелени култури, които децата сами ще отглеждат. Оформени са две оранжерии, няколко площадки за засаждане на различни растения – вече има засадени домати, краставици и бобови култури. Идеята е децата да са колкото се може по-близко до природата и да учат от практиката за растенията.

Оформени са също няколко перголи за увивни растения. Предвидена е и мини ботаническа градина. Проектът е реализиран със 108 000 лева от бюджета на общината, гласувани от Общинския съвет.

„Това е послание към образователните институции за отварянето на учебната среда и образователния процес към природата. Децата на наблюдават процесите и явленията в реална работна среда. Учениците ще се грижат и за уникални ботанически видове, с подкрепата на специалисти от Аграрния университет. Ще има и зърнени култури, вече има засадени ягоди. Постоянно ще има уроци на открито, като 15-те паралелки ще се сменят навън по график. Ние сме еко училище, имаме дори кошчета за разделно събиране на отпадъци“, обясни зам.-директорът на „П.Р.Славейков“ Ели Сарафова. Тя уточни, че в момента в началното училище има 349 деца.

„Това място бе обрасло, приличаше на бунище. От декември до днес успяхме да го преобразим. Има дъски с мултимедия за всяка от трите класни стаи на открито. Има и пространство за спортни игри. Направихме и поливна система, а със средства, осигурени от МОН- 63 хиляди лева, ще подменим и оградата“, каза кметът на Източен Иван Стоянов.

„Парите, които бяха гласувани, бяха използвани по предназначение. Това е инвестиция за бъдещето. Сигурен съм, че и други райони ще последват този пример“, отбеляза кметът Здравко Димитров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина