АктуалноГрадътЗелен градМненияНовиниПод ножа

Основна грижа за някои пловдивски паркове – метене, а не поливане

Основната грижа за тревните площи в някои паркове е метенето. По този ироничен начин коментира във фейсбук ландшафтният архитект Невена Пачеджиева със снимки от пловдивски парк. Видимо извън пешеходните алеи паркът е сух и утъпкан, без никаква зеленина.

„Тревните площи в Пловдив нямат нужда от поливане, аериране, подхранване или косене. За ежегоден ремонт на 10% от съществуващите тревни площи, както препоръчваме специалиатите, няма да говоря. Те имат нужда от метене“, коментира Пачеджиева.

„Сега, драги читатели, моля вдишайте праховите частици дълбооооко в белите си дробове. Не кашляйте, не кашляйте, такова е. Нямаме си специалисти на ръководните места и нарежданията са… да го кажем не-експертни. За да не съм по-груба, нали“, добавя саркастично специалистът по зелени системи.

снимки: Фейсбук Невена Пачеджиева

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Украсени със сезонни цветя и поддържана растителност са централните улици и паркове. В отдалечените от центъра градинки и междублокови пространства растителността се състои от саморасли сливи, диви орехи и стари храсталаци, останали от времето на 80 -те години, които дори не се подрязват. Водоизточниците за поливане са консервирани, забравени във времето и шахтите пълни догоре с боклуци.
    В парковете хората искат да избягат от шума на улицата и прашния въздух, които са стряскащата действителност в големия град.
    Пловдив е град с много замърсен въздух в Европейския съюз и се нуждае от зелен пояс – насаждения от зелени растения, които са от изключително значение за опазване и поддържане на чистотата на въздуха и опазване здравето на населението.
    Дейностите на ОП Градини и паркове обхващат озеленяване и поддържане на общинските зелени площи и улични насаждения, производство на декоративни дървета, храсти и цветни разсади за задоволяване нуждите на зелената система на гр.Пловдив, ремонти на парково обзавеждане- поливни водопроводи, помпени станции.
    Връзката с природата е заложена в човека. Ние се опитваме да се доближим до нея, като посещаваме близкия парк, в който зелена система, ако има такава, ни гарантира уют и душевна радост.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина