АктуалноГрадътНовини

Областният управител Йордан Иванов обяви край на хартиената бюрокрация

Пътят на всеки един документ е абсурден, прекратявам тази практика, заяви днес Иванов

„От днес премахвам хартиения документооборот в областната управа на Пловдив“, заяви официално в публично съобщение областният управител Йордан Иванов. Всички служители на областна администрация ще работят с електронен подпис през специализираната деловодна система, а областният управител ще подписва документи само онлайн, каза още той.

В пост в официалния си фейсбук профил Иванов разказа за абсурдния път на един официален документ, който се печата, принтира и сканира, дори дадено юридическо или физическо лице да го е избрало административната услуга да се придвижи по електронен път.

Всеки, който заяви даден документ на хартиен носител, все още ще има възможност да го получи. Другото изключение ще бъде за документация, свързана с Държавния архив и тези, за които има специално законово изискване. Ето и цялото съобщение на Йордан Иванов:

Знаете ли какъв е традиционният път на всеки документ в администрацията – от най-обикновената справка до важните решения и комуникацията с гражданите? С една дума – абсурден. И изглежда горе-долу така:

Вие заявявате административна услуга. Без значение дали сте избрали хартиен носител или електронен път, документът се принтира (ако е постъпил електронно) или сe сканира (ако е постъпил на хартия). Документът стига винаги до областния управител в аналогов вид и в цифров вид в електронна система. До момента резолюция е слагана само на хартия. После техническият сътрудник взема документа и въвежда резолюцията в електронната система, до която ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИМА ДОСТЪП от самото начало на преписката. Експертът незабавно получава задача по преписката след дигитализирането ѝ от техническия сътрудник, като след няколко минути служител на администрацията я носи в кабинета в хартия. Той работи онлайн, после принтира, подписва и документът отново отива при областния управител за подпис и онлайн, и на хартия. Едва тогава, след като областният управител се подпише, документът поема по пътя към гражданите и институциите – на хартия или в дигитален вид.

През целия ми политически път досега модернизацията на администрацията и вкарването й в крак с времето е един от приоритетите ми. Сега, когато поех административен пост, е време да се започне отнякъде. Първата крачка е факт.

От днес премахвам хартиения документооборот в областната управа на Пловдив. Оттук насетне всички служители областната администрация ще работят с електронен подпис през специализирана деловодна система. Областният управител ще подписва документи само онлайн.

Това не е пречка ако заявителят на административна услуга поиска документ на хартиен носител, ние да го предоставим. Но целият вътрешен път ще е само онлайн. Това ще спести време, хартия и консумативи.

И най-важното – ще пречупи схващането, че администрациите могат да бъдат само аналогови. Не, могат да бъдат и дигитални. И сега ще се уверите.

Изключение от правилото “край на хартията” правят единствено документите за държавен архив и тези, за които има законово изискване за аналогов носител. Когато се промени законодателството в страната, аз ще съм първият, който ще премахне и тези хартиени документи.

Време е администрацията да влезе в 21 век, в който гражданите живеят отдавна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина