АктуалноГрадътНовиниРазследване

Областна управа връща ПУП-а на кв. „Захарна фабрика” (ВИДЕО)

Каназирева призова институциите в Пловдив да спазват процедурите по Закона за устройство на територията и стратегическия „Общ устройствен план“

Има обосновано напрежение в района на квартал Захарна фабрика, заяви областният управител Дани Каназирева във връзка с новия Подробен устройствен план. Екипът на юристи на областна администрация е извършил проверки въз основа на наличните документи, до които е успял да добере.

„Община Пловдив и Общинският съвет могат да влияят за измяната на ПУП-а на терена от 36 дка в кв. „Захарна фабрика”, който е с лице към бул. „България“. Самият терен е изкаран от новия ПУП на квартала, който бе гласуван от Общинския съвет,“ коментира Каназирева и заяви, че решението ще бъде върнато.

Причината са четири терена, които в сегашния ОУП са отредени за зеленина, а в новия ПУП отреждането им е променено, обясни Дани Каназирева. Според нея мотивът, че преди това има в сила влезели подробни устройствени планове трябва да е с обратен ред, за да бъде законенен.

„Когато имаме дадено предвиждане по ОУП за зеленина, имотите трябва да остават за зеленина, ако не –  първо да има промяна в ОУП и едва тогава да бъде променен ПУП-а”, обоснова се тя.

Каназирева даде пример с магазин „Лекси” на северния бряг на Марица, който е бил построен върху зелена площ със съответните процедури, но вина за това не носи инвеститорът и връщане назад вече няма в този случай.

От областна администрацията искат Община Пловдив и останалите общини в региона  да предоставят целия архив от изменения на ПУП-овете, за да може да се проследява историята на конкретен терен, тъй като сега те нямат достъп до тези документи.

По думите на областният управител смяната на ПУП-а на въпросния терен от 36 дка е  минала с одобрение през ЕСУТ, но тепърва ще се гледа в местния парламент. За другия от 21 дка, който вече се заравнява, вероятно няма какво да се направи, смятат от екипа на Каназирева. Всичко е изцяло в ръцете на Община Пловдив.

Относно другата гореща точка в квартала – територията на самия Захарен комбинат, Каназирева коментира, че имотът е изваден от гласувания на предишната сесия ПУП и предстои да се решава от ОбС каква ще бъде неговото отреждане.

Дани Каназирева призова местната власт и институциите в Пловдив да спазват процедурите по Закона за устройство на територията и стратегическия „Общ устройствен план“, вместо да предлагат за гласуване промени на ПУП-ове на парче, които отварят вратички за инвеститорите да строят, без да се съобразяват с общия устройствен план и законовите процедури.

Тази порочна практика създава недоверие, коментира тя.

Подробности във видеото:

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Общината заприлича окончателно на групировка, с всичките си кметове, замове и замки и гл. архитекти, какви Общи устройствени планове, какви зеленини? Ще щръкнат поредните оазиси и арабски мутробароци там.

    1. Колега, като доразвиване на МУТРО-Стила все по-често се наблюдава (както впрочем и назад в Историята на Архитектурата) рафинирано МУТРОкоко, бидейки следствието от МУТРОбарока.

  2. А В САМОТО СЪРЦЕ на Града върху Джамбаз Тепе кроежите на ПОСЛУШНИЦИТЕ да изградят идеологическа символика съперничеща на Альошата НЕ ГИ ЛИ ЗАБЕЛЯЗВА ОКОЛИЙСКАТА НАЧАЛНИЧКА?
    Да не би да се основават на Компетентно Градоустройство или на налудните щения на истеричавия АЯТОЛЛАХ със злия поглед, с ролекс, лимузини и Б ИЯЧИ?
    За сметка на висококачествени МОЗАЙКИ ОТ ДВОРЦОВА КЛАСА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина