АктуалноГрадътНовини

Областна управа: Няма място за стачки и протести в болница „Св. Мина“

Няма неполучени заплати в болницата, допълнителните възнаграждения също идват навреме, увери Каназирева

Няма неполучени заплати в „Св. Мина“, а тези 1000 лева над заплатите за всички, които работят в ковид отделения, пристигат навреме, няма никакво забавяне. Това заяви категорично областният управител Дани Каназирева след среща с представители на болницата, директорът д-р Петров, КНСБ, КТ „Подкрепа“, РЗИ и други.

Място за стачки и протести няма, добави тя. Механизмът работи без проблеми – от РЗИ изпращат справка до Министерството, след което съответното лечебно заведение получава сумата за допълнителните възнаграждения над заплатите на съответните служители – здравни и нездравни работници, коментира областният управител.

Проблемът там е бил с недостатъчно персонал, добави тя. В момента обаче такъв е подсигурен. 3 щата и половина на лекари и достатъчно сестри и санитари работят в Ковид-отделението на „Св. Мина“, допълни д-р Петров. Най-критично е било положението преди седмици, когато е имало само един лекар, но вече ситуацията е стабилна.

В Пловдив и областта има нарастващ брой положителни проби и немалък брой хоспитализации. Трябва да подсигурим здравните заведения да имат готовност, коментира още Каназирева. По думите ѝ към момента ситуацията е под контрол, като в „Св. Мина“ са само среднотежките случаи, а най-тежките се изпращат в УМБАЛ „Св. Георги“.

От последния ден има 50 нови случая, от които 7 са хоспитализирани. Повечето положителни проби са от Пловдив, има няколко от село Куртово в община Карлово и няколко от самото Карлово. Вчера е имало два смъртни случая – жена на 55 години със сърдечни проблеми и мъж над 90 с множество съпътстващи заболявания, добави областният управител.

Според нея ръстът на положителните проби не е поради пробите, които си правят хора, които искат да пътуват за Гърция. Със сигурност това също има ефект, но основната причина е ръстът на заболяванията, заради които се правят и повече тестове на контактни лица, коментира тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина