Не е вярно, че Путин е казал „Русия е ваш приятел“ в обръщение към България

Източник: factcheck.bg

Автор: Ваня Гривова

Популярно видео в ТикТок невярно внушава, че президентът на Руската федерация Владимир Путин се обръща към българите с думите: „Не вярвайте, че Русия е ваш враг или противник. Русия е ваш приятел! А ние правим всичко от десетилетия и сме готови да направим всичко в бъдеще, за да укрепим отношенията си!

Внушението, че посланието е отправено към българите се подсилва от добавените изображения на българското и руското знаме и емотикон със сърце.

Проверка на Factcheck.bg показа, че речта на Путин е истинска, но конкретният цитат не се отнася за България. Изказването е направено по време на заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“ от 27 октомври 2022 г. и е в отговор на въпрос какво послание би отправил руският президент към обикновения гражданин на западна държава. Пълният цитат гласи: „Що се отнася до нашето послание към обикновените граждани на западните страни – както на САЩ, така и на Европа. Искам да кажа най-важното: борете се за повишаване на заплатите – това е първото. Второ, не вярвайте, че Русия е ваш враг или дори противник. Русия е ваш приятел и ние правим всичко от десетилетия и сме готови да направим всичко в бъдеще, за да укрепим отношенията си.

Международният дискусионен клуб „Валдай“ е руската алтернатива на Световния икономически форум в Давос.  Първото издание на форума се провежда през 2004 г., с  мисията да „насърчи диалога и разбирателството между Русия и международната общност“. След 2014-а форумът все повече се превръща в платформа за разпространение на официалните руски позиции.

Руският президент Владимир Путин е редовен участник в събитието. В конкретната реч, от която е изрязано видеото, Путин за пореден път обвинява „колективния Запад“ в подстрекателство към война и „опасна, кървава и мръсна“ игра, която сее хаос по света – основна тема в неговите речи и в пропагандата на Кремъл от 2014-а година насам. 

Проверено:

Не е вярно, че Владимир Путин е казал „Не вярвайте, че Русия е ваш враг или противник. Русия е ваш приятел“ в обръщение към българските граждани, както внушава популярно видео в ТикТок. Изказването му е действително, но е насочено към „обикновените граждани на западните страни“. Макар видеото да се разпространява сега, записът е от 2022 г.

Exit mobile version