Актуално

Можем да получаваме допълнително количество газ от Азербайджан

Това стана ясно по време на първото официално посещение в града на тепетата на Посланикът на страната

Стилната дипломатка представи конкретни предложения за икономически обмен в областта на фармацевтичните продукти, енергетиката, туристическите услуги

Нейно Превъзходителство д-р Наргиз Гурбанова се срещна с областния управител, изпълняващ длъжността кмет и председателят на Общински съвет

Възможностите за осъществяване на проекта за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан, в който България играе важна роля като потребител и транзитен коридор, обсъдиха на среща днес извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова и областния управител Здравко Димитров.

От Областна администрация – Пловдив започна своята официална визита в града под тепетата д-р Гурбанова. Тя представи развитието на дипломатическите отношения, укрепването на сътрудничеството и стратегическото партньорство между Азербайджан и България, като подчерта, че двата народа имат много допирни точки в областта на културата, в географския благоприятен климат, в толерантното отношение и гостоприемството. Стилната дипломатка представи конкретни предложения за икономически обмен в областта на фармацевтичните продукти, енергетиката, туристическите услуги.

Визитата беше съпътствана и с интересна беседа по повод подкрепата от Правителството на Азербайджан за възстановяване на културни паметници в България. Обсъди се възможността за културен обмен между двете държави по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на Република Азербайджан през 2018 г., както и намерението за участие на азербайджански туроператори на 9-то издание на Международната среща за туризъм, което ще се проведе в Пловдив през октомври тази година. Двамата са обсъдили и възможността да се предприемат стъпки за побратимяването на област Пловдив с Бакинска област.

Възможностите за провеждане на бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата, образованието и инвестициите са обсъдени и по време на среща Розалин Петков, изпълняващ длъжността кмет на Пловдив и Д-р Наргиз Гурбанова. Нейно превъзходителство с интерес научи за ежегодния международен фестивал в Пловдив, в който неведнъж са участвали трупи от Азербайджан. Тази година той стартира на 1-и август.

Председателят на Общински съвет Савина Петкова също проведе среща с посланика на Азербайджан във връзка с 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Отношенията между нашите две страни са изградени на основата на взаимно уважение. Има редица теми, като транспорт, туризъм, образование, които ни сближават и ще намерят своето бъдещо положително развитие, сподели Н.Пр. Д-р Гурбанова. Тя заяви, че е очарована от Пловдив и културно-историческото наследство на града. Тепърва предстои реализирането на съвместни проекти, които ще покажат близостта между двата народа по отношение на традиции, кухня, култура, допълни още посланика.

Председателят на Общински съвет се съгласи, че има много голям потенциал за развитие взаимоотношенията между двете страни. Пловдив се гордее със своето културно-историческо наследство и полага грижи за негово опазване. През 2019г. градът ще е Европейска столица на култура и това е допълнителен стимул, заяви Петкова. Тя разказа за целия процес по реставрирането на открита преди дни къща „Клианти“. В момента се работи усилено по експонирането и реставрирането на т.нар. Голяма базилика, а археолозите вече са започнали работа и по Небет тепе.

Оказа се, че Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова може да е на първото си официално посещение в Пловдив, но преди това е идвала със семейството си тук и е останала с приятни впечатления от атмосферата в града. Дипломатът обеща, че ще се връща пак.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина