АктуалноГрадътНовини

Министерство на културата: Улица „Карловска“ още няма защитен статут

Трябва да има акт на министъра или негов заместник, за да бъде декларирана като културна ценност, отговориха от министерството на „Под тепето“

Улица „Карловска“ все още няма защитен статут на културна ценност, въпреки подадените документи от инициативна група от Пловдив. Защитен статут тя ще получи след издаване на акт на министъра на културата или оправомощен негов заместник-министър. Това заявиха от Дирекция „Културно наследство“ в Министерство на културата в отговор на „Под тепето“ по повод казуса с улицата. Внасянето на заявление за деклариране или предоставяне на статут не осигурява автоматично статут на недвижима културна ценност, коментираха от министерството.

В отговора си те потвърждават, че всяко физическо или юридическо лице може да подаде такова заявление. В случая поетите стъпки от пловдивчани са в правилната посока. Но за придобиване на защитен статут, дори само като декларирана ценност, се изисква отговор от министъра, коментираха от министерството.

Припомняме, че казусът с улица „Карловска“ е свързан с предстоящия ремонт, в който се предвижда скъпите и изключително редки големи павета да бъдат премахнати и заменени с асфалт. В заявлението до Министерството се изтъкват и други културни ценности по улицата, които трябва да бъдат запазени, позовавайки се частично и на текст на „Под тепето“.

Ето цялото писмо – отговор от Министерството на културата:

Съгласно чл. 58, ал. 4 от Закона за културното наследство (ЗКН) всяко физическо или юридическо лице може да прави предложение до министъра на културата за деклариране на обекти като недвижими културни ценности.

Предложението се подава чрез НИНКН или чрез съответния регионален инспекторат по опазване на културното наследство до Министерството на културата. На основание чл. 24, ал. 3 от Наредба № 3 от 10.07.2019 г. за реда за идентифициране, деклариране, предоставяне на статут и за определяне на категорията на недвижимите културни ценности, за достъпа и подлежащите на вписване обстоятелства в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности (Наредба № 3 от 10.07.2019 г.), физически и юридически лица могат подават заявление по образец за изготвяне на заключителна оценка за предоставянето или актуализирането на статут на недвижима културна ценност (НКЦ) и отнемането на статут на археологическа НКЦ.

Идентифицирането на обект като недвижима културна ценност от НИНКН се извършва въз основа на мотивирано предложение, подадено по реда на Наредба № 3 от 10.07.2019 г. от физически и юридически лица. Предложението задължително съдържа данни за административен адрес или местност, кадастрални данни или GPS координати, актуална фотодокументация, информация за историята на създаването на обекта, свързани с него исторически лица и събития, както и мотиви за научната и културната стойност и обществената значимост на обекта.

За подаване на предложение се попълва заявление по образец, което се подава чрез НИНКН или чрез съответния регионален инспекторат по опазване на културното наследство до Министерството на културата. Заявлението се подава писмено или по електронен път. В случаите, когато заявлението се подава по електронен път, се спазват изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис, а документите се прилагат във вид на сканирани копия, подписани с електронен подпис. За започване на производството по идентифициране НИНКН уведомява известните заинтересовани граждани и организации по реда на Административнопроцесуалния кодекс. За извършване на дейности по издирване и изучаване заявителите сключват договор с НИНКН. Заявителите могат да сключат договор и с другите организации, като представят резултатите от извършените дейности по издирване и изучаване. Срокът за извършване на дейностите по издирване и изучаване се определя с договора. Съгласно чл. 24, ал. 4 от Наредба № 3 от 10.07.2019 г. заключителна оценка се извършва от НИНКН.

Предвид разпоредбите на чл. 27, ал. 1 от Наредба № 3 от 10.07.2019 г., въз основа на заключителната оценка директорът на НИНКН изготвя предложение до министъра на културата за: 1. предоставяне на статут на обект като НКЦ с определяне на режим за опазването му; 2. отказ за предоставяне на статут на обект като НКЦ; 3. актуализиране на статута на НКЦ и/или на режима му за опазване; 4. отказ за актуализиране на статута на НКЦ и/или на режима му за опазване; 5. отнемане на статута на археологическа НКЦ; 6. отказ за отнемане на статута на археологическа НКЦ; 7. прекратяване и отказ за прекратяване на временни режими за опазване.

На основание чл. 64, ал. 1 от ЗКН, предложението на директора на НИНКН се внася за разглеждане от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности (СЕСОНКЦ) по чл. 64, ал. 2 от ЗКН. Предложенията се включват в дневния ред на СЕСОНКЦ в едномесечен срок от постъпването им в Министерството на културата. Процедурата приключва с издаване на заповед на министъра на културата или оправомощен от него заместник-министър. Актовете за предоставяне на статут по чл. 65, ал. 1, т. 2 и 3 от ЗКН, както и отказите, могат да се обжалват пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Бих искала да обърна внимание, че твърдението в публикацията, че улицата има временно защитен статут заради внесеното искане, не кореспондира на разпоредбите на ЗКН. Внасянето на заявление за деклариране или предоставяне на статут не осигурява статут на недвижима културна ценност. Такъв се придобива след издаване на акт на министъра на културата или оправомощен от него заместник-министър. Изключение правят недвижимите и движимите археологически обекти, които съгласно чл. 146, ал. 3 от ЗКН имат статут на културни ценности с категория съответно национално значение или национално богатство до установяването им като такива по реда на този закон.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Калдаръм-коконите нямат шанс, с тяхната характерна налучкваща походка от камък на камък … люш-люш (фръц-фръц).
    Като дигнат асансьор до Джамбаз Тепе от Понеделник Пазар както и на Небет Тепе, тогава се улеснява туристическия пътникопоток.
    „Прав си, Шефе!“ (Мозъклия си, не ти е малка главицата микроцефал! И гънка си имаш, цяла!)
    ДИМИТРОВГРАД =ЕСК2021 =Ура!

  2. т.е доопраскването на Пловдив като старинен шедьовър продължава, така е когато града се управлява от прости спортисти и гербокалинки

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина