АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Местната власт трябва да започне да чисти въздуха до 1 година, реши безпрецедентно съдът

След това няма да има автоматично глоби за общината, но след 22 юли 2022 всеки гражданин в лично качествоще може да съди управата на града

В срок от 1 година трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблема с мръсния въздух в Пловдив. Това реши Върховният касационен съд с безпрецедентно до момента решение. Според ВКС, досега местната власт е неглижирала проблема, и ако до 1 година не започне да постига резултати в борбата с мръсния въздух, тя ще може да бъде съдена.

Срокът е до 22 юли 2022 година. След тази дата обаче няма да се налагат автоматично глоби за местната власт. Решението на Касационния съд ще послужи за основа, на която граждани ще могат да съдят общината при конкретни казуси. Сегашният иск е без имуществени претенции.

В предни заседания състав на Апелативен съд от Велико Търново бе отхвърлил иска с отговор, че важно е общината да предприема действия, но дали ще се постигат резултати няма значение. Касационният съд отхвърля това тълкуване и смята, че до 1 година трябва да се постигнат резултати в чистотата на въздуха.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Нали Менда твърдеше, че като се увеличи данъка за старите МПС, въздухът ще се изчисти? В 21-век, половината население на Пловдив се отоплява с кюмюр и дърва, защото няма пари за климатици и ток! Това е резултатът от 30 години „демократично“ управление!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина