АктуалноЗелен градНовини

Мащабна кампания разказва уроци #БезОтпадъци в училища от цяла България

Сдружение БГ Бъди активен разпространи сред училища от цяла България серия от образователни игри, уроци и забавления за деца и учители, посветени на опазването на чистота в града. От сдружението са подготвили за подрастващите забавления, с които да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците, а за учителите – наръчници как да им помогнат да научат принципите за живот #БезОтпадъци. Няколко наръчника ще отговарят на въпросите на децата, свързани с почистване и разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще ги насърчават да творят, давайки втори живот на опаковките. Целта на координаторите на инициативата е да ангажират и образоват децата и учителите относно въпросите за отпадъците и да насърчат дългосрочната промяна в поведението им.

Образователните четива са част от дългосрочната програма на сдружението “_Място България”, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. “Чрез забавните и лесни работилнички в наръчника “Интересни и забавни уроци по преизползване”, имаме шанс да подпомогнем работата на учителите и заедно да създадем по-добри навици за опазване на чистота, намаляване на отпадъците и преизползване у децата“ – казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен. Освен наръчникът с лесно приложими уроци за преизползване на материалите, училищата получават още Наръчник за игри #БезОтпадъци, Еко_Песнопойка и Книжка за оцветяване _Място България.

Сборниците обхващат няколко учебни предмета, в които са адаптирани идеите за по-малко отпадъци – физическо възпитание и спорт, музика, изобразително изкуство и ръчен труд. Наръчникът за Игри #безотпадъци, съдържа спортни игри за училищата, посветени на опазването на околната среда. Еко_Песнопойка включва 11 детски песнички, с различни автори на музика и текст, с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Книжката “_Място #БезОтпадъци” съдържа 10 странички с лесни и закачливи задачки и картинки за оцветяване, а наръчник “Уроци по преизползване” дава няколко урока за работилнички по преизползване на пластмаса, стъкло и хартия. Всички те учат децата колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме, както и да работим заедно, за да направим нашите квартали по-красиви и по-приятни места.
Всички наръчници са изпратени до училища от цяла България, които са се включили в дейностите на сдружението през тази година, и са със свободен достъп и за всички останали учебни заведения на сайта на Място България.

ТУК може да намерите наръчниците със свободен достъп: https://thespot.bgbeactive.org/category/resources/

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина