АктуалноГрадътЗабравеният градКултураМненияНовиниПод ножа

Къс от стария Пловдив до Четвъртък пазара си заминава под багерите (СНИМКИ)

Поредната красива пловдивска сграда ще изчезне от пейзажа на града
Последни дни остават на красива пловдивска сграда на улица „Ангел Кънчев“, която предстои да бъде съборена, научи „Под тепето“. Старинната къща в близост до Четвъртък пазара е оградена със строителни пана и вероятно до дни ще започне нейното унищожение.
Къщата се намира в края на улица „Ангел Кънчев“ до сградата на Художествената гимназия на широкото пространство с нефункционираща стара бензиностанция. От няколко дни тя е оградена със строителни пана, а по информация на „Под тепето“ има разрешение за премахването на сградата.
Къщата е строена около Първата световна война. Макар и част от орнаментите и фасадата да не са в добро състояние, тя е във вид, който може да бъде запазен и реставриран. Къщата не е със статут на културна ценност. Тя е поредната в активния за строителство квартал около Четвъртък пазара, която ще изчезне от градския пейзаж.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Поредна безвкусица, от широкият център на Пловдив не остана почти нищо. Разхождайте се с гугъл мапс и гледайте кво е било 2012, което е най назад докъдеро може да се върне и гледайте сега. Много от блоковете са строени още 90те и тогава няма как да видим какво е имало. Шопите си протестират яко като им бутат сгради, вижте за тази за ул Велико Търново какво стана.

  2. Интересно ми е всички възмутени от съдбата на къщата как щяха да постъпят ако беше тяхна. Дали и те нямаше да се полакомят да издигнат една кооперация или щяха да радеят за архитектурата, но нямайки пари да я поддържат, да гледат как се руши. Тези имоти са частни и като не са паметници, собственикът може да си ги прави каквото реши.

    1. Г–н Петров, достоверна ли е информацията за бутането на сгради по ул. Гладстон? Ако е така, това ще е поредното безумие в този квартал, където живея. В съседни улички вече си заминаха няколко стари, но в добро състояние къщи, като на тяхно място се издигнаха високи и безлични сгради, несъобразени с духа на мястото. Не ще мирясат, докато не унищожат красивата памет на прекрасния ни град. Нямам думи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина