ИзбориНовини

Коалиционните партньори без изявления пред медиите

Не стана ясно какви са резултатите от разговорите в коалиционния съвет между трите партии

Началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“, Атанас Зафиров от БСП и Владислав Панев от „Демократична България“ влязоха в Министерския съвет около 20 часа вчера.

Те излязоха без да дадат изявление пред медиите след почти три часа.

Позицията, която е изразена до момента е, че се предпочита съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Извънредните парламентарни избори не се смятат за добър вариант за страната.

Останалите три партии от коалицията могат да съберат 116 гласа в най-добрия случай – ако всички отцепили се депутати от „Има такъв народ“ подкрепят новия кабинет. За избор на ново правителство обаче са нужни 121 депутати. От „Има такъв народ“, доскорошната четвърта формация в коалицията, заявиха, че биха подкрепили кабинет на „Продължаваме промяната“, в който Кирил Петков не е министър. За предпочитане е в него да не присъства и Асен Василев.

Под въпрос е и подкрепата от БСП след решението за изгонване на 70 руски дипломати, което не е съгласувано с партията и срещу което лидерът на партията Корнелия Нинова възрази остро. Въпреки че така и не разговаря с „Продължаваме промяната“ и БСП, президентът Румен Радев вече обяви, че приключва консултациите. Първата възможна дата за получаване на мандат се очертава 1 юли (петък), след завръщането на Радев от срещата на лидерите на НАТО в Мадрид.

Министър-председателят в оставка Кирил Петков, който според заявката на „Продължаваме промяната“ ще бъде номиниран отново за поста, ще получи нов шанс да направи кабинет седмица след като действащият беше свален с вот на недоверие. Петков ще разполага със седем дни да предложи министри и заедно с партньорите си от БСП и „Демократична България“ да осигури необходимите гласове в Народното събрание.

Източник: dnevnik.bg

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина