АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Кауза: Как да не ни личи, когато не знаем какво гласуваме и защо сме общински съветници

Когато човек не знае нещо, което трябва да знае, е по-добре да си мълчи, за да не се издаде

В последните дни в общественото пространство и социалните мрежи стана популярна позиция на Костадин Георгиев – общински съветник от местния парламент, част от групата на „Кауза Пловдив“, свързана с артистичната намеса в рамките на „Седмица на съвременното изкуство“ приключила преди близо седмица. Общинският съветник, в опита си да се поинтересува за смисъла на акцията, всъщност остави съмнения, че няма никаква представа какво гласува сам в Общински съвет – Пловдив. Дейност, за която е избран от няколко хиляди пловдивчани, гласували доверие на него и листата на „Кауза Пловдив“ и за която получава заплата чрез данъците на тези и още няколко хиляди пловдивчани, които не са гласували за него.

Фестивалът „Седмица на съвременното изкуство“ се провежда вече две десетилетия и е едно от най-забележимите и разпознаваеми събития в Културния календар на град Пловдив. Същият  календар се гласува в Общински съвет – Пловдив и е странен въпросът на господин Георгиев „Кой е одобрил този проект“. Ситуацията е леко шизофренична, защото излиза, че човек задава сам на себе си въпрос.

Вторият въпрос показва още по-проблемно отношение към функцията „общински съветник“. Въпросът „Каква сума е изплатила Община Пловдив“ не се задава към кмета г-н Димитров или полемично и косвено към цялата общественост. Въпросът има бърз и лесен отговор, ако като общински съветник човек има представа къде се намира Културния календар на града и дали може да се открие дадена информация там.

Всеки редови гражданин, имал минимален досег с културен проект в Пловдив, знае, че това се случва в сайта на Община Пловдив, където в специален раздел се качва Културният календар на града с одобрените средства. Вярно, търси се малко трудно, защото Общинският съвет продължава да е в предходния век и качва тези решения на PDF-файл, в който не може да се търси, но на мен ми отне точно минута ръчно скролване да открия в таблицата с колко се финансира – одобрената от общинските съветници – „Седмица на съвременното изкуство“. Сигурен съм, че това е в способностите на всеки общински съветник, колкото и да се затруднява с новите технологии.

Вероятно става дума за някакво недоразумение, малка грешка, каквато един обществено отговорен, властимащ човек, каквито са общинските съветници на община Пловдив, едва ли би могъл да допусне.

В една хипотетична ситуация, човек, може би, първо трябва да попита близките около себе си, преди публично да демонстрира своето незнание за собствените си задължения. Случва се човек да се разсее, да не знае нещо. Особено когато става дума за сфера, като културата – А както хората, които посещаваме културни събития знаем (и с колеги журналисти се замислихме), общинските съветници, без да конкретизираме някой конкретен съветник, не са от най-честите гости на културните събития. Но така или иначе, човек се учи, докато е жив. Отдел „Култура“ на община Пловдив е в Градския дом на културата „Борис Христов“. Там заседава и общинският съвет. На втория етаж, в дясното коридорче са подредени стаите на канцеларията и съм сигурен, че всеки незапознат с културата общински съветник може да иде, потропа и зададе на добрите и учтиви хора там въпроса си тайничко. За да не се излага публично. Но това е една хипотетична ситуация.

Един обществено отговорен човек, общински съветник, при това пореден мандат на този пост, едва ли не знае тези елементарни неща.

И стигаме до последните два останали въпроса – дали Община Пловдив има задължение да популяризира културата – и с какво конкретния проект подпомага популяризирането на българската култура по света.

Целта на Културния календар на Пловдив не е да популяризира културата на България по света. Сигурен съм, че и тук е станало някакво недоразумение и един общински съветник с дълъг опит не може да е чак толкова незапознат със собствената нормативна база, с която работи, гласува, разпределя средства на пловдивчани и на всичкото отгоре получава и заплата от данъците на тези пловдивчани.

Би било изключително конфузно публично да се похвалиш, че нямаш никаква представа какво, защо работиш, и защо получаваш взетите от данъци пари на хората, нали? Едва ли е станало точно това, сигурен съм.

Но така или иначе е нужно да припомним, че целта на културния календар – по дефиницията от самата Наредба – е да финансира провеждане на значими културни събития. Това са фестивали, панаири, отделни събития, които могат да са експериментални форми, иновативни практики и други. А и нека добавим, че изкуството има и други роли освен да популяризира нещо – понякога то цели да провокира, да си зададем въпроси, да преосмислим действията на обществото ни, отношенията ни към настоящето, миналото, бъдещето.

Така или иначе никой никого не задължава да харесва подредените кофи на Форум-Запад или да вниква в техния смисъл, концепция, или подтекст, препращащ към Йозеф Бойс. Ако на даден гражданин или общински съветник този проект не се харесва, достатъчно е да го подмине, както подминава и останалите културни събития в града.

В крайна сметка не всеки човек или общински съветник се интересува от култура. Не е нужно да знае каква е ролята на изкуството или културните събития. Но когато човек не знае, една хубава кауза – особено, ако иска да не му личи, че не знае какво прави, какво гласува и изобщо защо е, например, общински съветник – е да попита тихо и тайничко, а не публично да демонстрира това, че няма никакъв интерес към културата и изкуството – освен, когато това може да донесе някой евтин фейсбук лайк.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

36 коментари

  1. Коментарът на „Тонто“ е справедлив (цит.): „…уникална творба, да си се финансира сама, а не с обществен ресурс…“

    Световни творци за СРЕДАТА като Банкси, Кристо с Жан-Клод не приемат дарения и финансиране не само от обществото, но и от частни спонсори – да не би да станат зависими. Плащат всичко от джоба си, включително гигантски инсталации = до последния „чаршаф“. И даже след строгото приключване нито един конец за сувенир не може да се изплъзне . . .

    Изводът е, че общинският съвет не бива накуп да одобрява разноски по безумия.

    Производствените мощности за бетонови „античности“ да спрат!

    (Политизирането от „Мнение“ дали да гласувам за Кауза е възмутително: НЕОБРАЗОВАН е тъкмо услужливият писач на тъпата „статия“)

    ОСТАВКИ не, знам че кокала не се изпуска, ами УВОЛНЕНИЯ – на заслужен отдих при колегата Богомил Грозев!

  2. Даже не смятам, че вече трябва да се занимаваме с позицията на съветника Константин Георгиев и с Кауза Пловдив. Срам ме е от неговото поведение, коментарите му – супер ниска летва. Просто един необразован човек, за който опростачването е като добър ден. Да не го избираме в Общинския съвет на следващите избори.

    1. Съвсем напротив, необразован е писачът мазня на поръчковата полит-„коректна“ нападка как да си шушукаме в коридорите на властта с любезните скучаещи лелки заплатаджийки.

      Без да „го пра’им на въпрос“ ПУБЛИЧНО.

      Добре, че имаме и такива съветници =РЯДКОСТ= обикновено от ДеБъ или от Кауза, които се осмеляват да надигнат Глас и да обявят че

      ЦАРЯТ Е ГОЛ!

      Срам ме е, че се опитват да ги сплашват, охулват или осмиват ортаци „Мнения“ от разни Агитки.

      Да го преизберем на следващите избори! Хвала!

  3. Ама вие от „Под тепето“ сте големи подлоги на Тотев и тотеризма в града.
    Заграбихте целия Капан!
    Естествено, че ще защитавате поцинкованите кофи, защото главите са ви горе долу същите

  4. Това ми е най-любимото за културата и изкуството – щом не ме харесвате, значи нямате вкус. Няма лошо или хубаво, на всеки му въздейства различно. За мен тези кофи са уникална простотия, за друг, като слабия журналист, е супер. Но за парите вече не е така. Като е уникална творба, да си се финансира сама, а не с обществен ресурс, че така всеки може да каже, защо на едни хиляди, а на други геврек. Твърде субективно.

    1. „…За мен тези кофи са уникална простотия, за друг, като слабия журналист, е супер. Но за парите вече не е така. Като е уникална творба, да си се финансира сама…“

      „…за друг, като слабия журналист…“

      СЛАБ ЖУРНАЛИСТ, ама лауреат на димитровска награда, а? А? Как се става собственик на архитектурна фондация без да си се дипломирал даже като „ландшафтен“ архимандрит лесничей?

      С ПЪЛЗЕНЕ

  5. КАРАКОЛЕВ ОБСЛУЖВА ХАЛТУРАТА в всички случаи когато му публикуват снобските многословни дисертации.

    Но му личи колко е некомпетентен и неук, а само се умилква.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина