АктуалноГрадътЗелен градНовини

Как да живеем без отпадъци разказва БГ Бъди активен в изложба

Пътуваща изложба разказва за добри практики и Мръсни истини за боклука

Добри идеи и мръсни тайни за рециклирането и боклуците показват на изложба в Градския дом на културата „Борис Христов“. Тя се организира от БГ Бъди активен по дизайн на студио ПУНКТ. 16-те пана дават полезни съвети как сами да събираме разделно отпадъците и какво поведение да водим, че да произвеждаме по-малко боклук.

Сред тях има добри идеи по редица теми – за алтернативи и варианти за торбички, бутилки и други често срещани отпадъци. Дадени са добри примери от други акции на БГ Бъди активен, част от които са в Пловдив.

Изложбата е подредена пред ГДК „Борис Христов“, като поради силния вятър част от паната бяха преместени във фоайето на сградата. Точно пред културния дом се намира и красивата пейка, изработена именно от рециклирани материали.

Програмата на БГ Бъди активен „_Място България“ е финансирана от Кока Кола България и цели да постигне промени в различни малки места, ангажирайки локалните общности.

“За да постигнем устойчива промяна в отношението на гражданите към чистотата и градската среда е важно всички ние да видим проблема и да се изправим очи в очи с него. Истините за боклука не трябва да остават скрити. Важно е да се говори за проблемите открито и осъзнато, въпреки че понякога истината е наистина грозна и стряскаща” – смята Ласка Ненова от сдружение “БГ Бъди активен”- “Показвайки добрия пример, искаме да борим негативните неща. Освен полезни съвети и решения за това как да рециклираме, как да намалим отпадъците си в ежедневието и как да променим средата около нас, споделяме реален пример от Пловдив – кампанията “Искам да съм пейка”, която насърчава разделното събиране и рециклиране на пластмасови опаковки. Кампанията успя да ангажира гражданите и бе регистрирано увеличение с 69% на сортираната за рециклиране пластмаса, събрана в жълтите контейнери на партниращата организация ЕКОПАК България, спрямо същия период на 2018 г. Като знак на благодарност за активността „БГ Бъди активен“ подари 20 креативни места за сядане на открито, които да допринесат за облагородяване и оживяване на публичните пространства.”

Изложбата е пътуваща и след Пловдив ще посети още няколко града – Варна, Шумен, Добрич и Силистра.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина