АктуалноГрадътНовини

Изравниха Гарнизонна фурна със земята

След близо месец трудна битка с Гарнизонна фурна, „самосрутващата“ се сграда най-накрая падна

„Опасната и самоструваща се“, по становищата на районната власт, сграда на Гарнизонна фурна е изравнена със земята. Близо 1 месец и 350 000 лева от бюджета на Общината отне събарянето на сградата и изравняването ѝ със земята. В момента теренът е напълно чист, като само на места стърчат няколко дървета, които са набелязани от комисия да бъдат запазени.

По думите на районния кмет, тепърва предстои мястото да бъде облагородено с паркови елементи и зелени площи. Кога, как и с какви средства ще се случи това, не е ясно. За момента теренът е оставен пустеещ.

Съдбата на имота бе спорна и въпреки разнопосочните мнения, местната власт реши бъдещето му на бърза ръка. В последните години интерес към изоставения имот имаше от групата артисти, обединени в сдружение „Изкуство днес“. Идеята беше сградата да се запази и превърне в самоиздържащ се съвременен арт център, ограден от обществен парк.

През 2017 година бяха събрани близо 300 подписа в подкрепа на тази идея, като срещу нея от местната власт предоставиха 200 други подписа за събарянето ѝ. В дните на полемика имаше и обществено обсъждане, в което имаше едва 5 мнения в подкрепа на събарянето на сградата, а всички останали жители се изказаха в подкрепа на запазването на историческата за военната ни история сграда.

В крайна сметка сградите, които са с обща площ малко над 1000 кв. м., непосредствено до жп-линиите и булевард „Копривщица“ са изравнени със земята. Вместо за културен арт център и преграда за тишина към парка, те ще са скромно разширение на съществуващите 6 пъти по-големи зелени площи западно от тях. Основната разлика е, че този съществуващ огромен парк по продължението на бул. „Пещерско шосе“ ще бъде два пъти по-шумен от непосредственото движение по павирания и железния път.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

4 коментари

  1. Общинските мародери нямат спирачки, наумят ли си нещо за сучене – няма сила , която да ги спре.

  2. „…групата артисти, обединени в сдружение “Изкуство днес”. Идеята беше сградата да се запази и превърне в самоиздържащ се съвременен арт център…“ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПОРЕДНАТА АГИТКА ЛОВКИ „ТАРИКАТИ“ ЛАМТЯЩИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ИМОТИ И БЛАГИНИ.

    Но докато Градът изнемогва от безстопанственост, ошушкан и оглезган до кокал -та властта иска да заеме БОРЧОВЕ за сметка на внуците- не биваше да се харчат грешни средства и усилия за БУТАНЕ на солидна масивна сграда.

    Този път даже уч-недоучилият Фьодор КараКоЛИНКА, безкористен и неподкупен пламенен поборник на БУТАНЕ от МегданЦентрал на Администрацията се оказва …прав!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина