АктуалноГрадътКултураНовини

Изготвят програма за финансиране на реставрации в Стария град, предстои обсъждане

Проект за финансиране на реставрации на фасади и художествени елементи на сгради в Стария град подготвя община Пловдив. Програмата е публикувана и в следващите 30 дни ще се приемат предложения, като предстои да бъде обсъждана, за да може да функционира по най-добрия начин. Надеждата на общината е тази програма да бъде добър пример, който да се използва в последвие и в други райони на града.

Тя е качена на официалната страница https://www.plovdiv.bg/ в раздел „Проекти на нормативни актове“ на 12.01.2022 г. – „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“ за финансиране на инициативи по консервацията и реставрацията на фасади и художествени елементи на сгради, находящи се на територията на АИР „Старинен Пловдив“ .

Съгласно чл. 26, ал. 3 и ал. 4 от Закона за нормативните актове, в законоустановения срок от 30 дни, Община Пловдив, чрез настоящото публикуване за обществена консултация, предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и становища по проекта на Програма „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“. Това може да стане на e-mail адрес: [email protected] или в деловодството на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ № 1.

При постъпване, в рамките на законовия 30-дневен срок за обществени консултации, на становищата по проекта на Програмата, същите ще бъдат оповестени от вносителя Здравко Димитров – Кмет на Пловдив преди приемането на акта от Общински съвет – Пловдив.

Целта за приемането на настоящата Програма е да бъдат въведени ясни правила и ред за начина и условията за финансиране на проекти за консервация и реставрация на фасади и художествени елементи на сгради на територията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, при спазване на точни процедури.

С приемането на Програмата ще се бъде възможно осъществяване на по-ефективна, устойчива и отворена към гражданите политика при съхраняване на недвижимото културно наследство, образната и материалната автентичност на Старинния град, в синхрон с българското и европейското законодателство. Въвеждането на ясни правила и ред за начина и условията за финансиране на проекти за консервация и реставрация на фасади и художествени елементи на сгради на територията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ и спазването на точни процедури ще осигури максимална прозрачност и публичност при вземането на решения, касаещи гражданите на Пловдив.

Като заинтересовани групи могат да бъдат определени всички граждани на Пловдив. С приемането на Програмата ще бъде стимулирана активността на всички граждани и юридически лица, собственици на имоти на територията на АИР „Старинен Пловдив“, за съхраняване на недвижимото културно наследство.

Идеята на Програмата е да се създаде успешен пример, който да може да бъде мултиплициран на следващ етап чрез разширяване териториалния обхват и увеличаване на видовете подкрепяни дейности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

    1. „Явно Е …критичен“ – що бе, нека си пише щом никой не го чете значи няма лошо!

      Статията под това заглавие никак не изяснява ОТКЪДЕ се очертава каквото и да било финансиране . . . ? ? ?

      1. Още „книжовност“ и бумащина съчинявана от скучаещи чиновници без реална, практическа, физическа полза за нито една керемида на ТриХълмието. Вж Жълтото училище.

        Каквото и да ти приказват („за ЕДНО“) = става дума за …ПАРИ.

        („ЕПЗЕХ“)

  1. Описаното НЕ Е ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ.

    Точно обратното е:

    Набелязани са ПРЕЧКИ за финансирането от чиновниците.

    „Пари нЕма – действай!“ („Пловдив За ЕДНО“)

      1. Активистът „ФенНаДеБъ“ е известен с междуличностни нападки ad hominem Бияч / Биятел от амбразурата на ГЕРБ в Пловдив-Он-ЛАЙНА.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина