АктуалноБългарияГрадътКултураНовиниПод небето

In memoriam: Има хора, които респектират с личния си почерк и духовно присъствие в летописа на един град…

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път

„Има хора, които респектират с личния си почерк и духовно присъствие в летописа на една общност, на един град. Тя беше от тях – Пенка Калинкова!

Ако някой някога ме е учил каква стойност има паметта и защо си длъжен да събираш парченцата история, то това беше тя. Можех да я слушам дълго и пак толкова дълго да дискутираме по различни теми. Ако някой някога ме е провокирал да обичам Пловдив, то пак ще напиша името на Пенка сред моите вдъхновители! Тя знаеше смисъла на Заедно и беше стожер на идеята, че Пловдив е и ще си остане културна столица на България.С делата си сътворяваше и пишеше историята на културата! Пенка беше човек на честта и не си спестяваше думите и действията! Бодеше заспали съзнания и провокираше решения! Понякога беше неудобна за свои и за чужди, но никога не предаде идеалите и идеите си! Да бъде светъл пътят на душата ти, Пенче!“ – това написа м личния си профил заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

Днес Пловдив изпраща Пенка Калинкова в последния ѝ път. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък сутринта в 5.30 след тежко боледуване.

Как хора от близо и далеч се сбогуват с журналиста, театровед и общественик, какви спомени разказват за нея вижте в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина