ИзбориНовини

Христо Иванов и Атанас Атанасов: “Демократична България” иска мандат от българските граждани за съставяне на правителство

“Демократична България” ще се бори за резултат, с който да получи мандат за съставяне на правителство в следващото Народно събрание, обявиха съпредседателите Христо Иванов и Атанасов Атанасов пред БНТ.

Тогава според тях ще бъде показан един много по-различен подход за водене на разговори за съставяне на кабинет около ясни приоритети и със силни фигури.

“Преди една година стоеше въпросът дали ще влезем в парламента. В момента кандидатстваме за мандатоносител. Ние сме политическата формация, която ясно иска от гражданите: “Възложете на нас отговорността да сглобим амбициозно мнозинство и управление”. Това е нашият фокус”, заяви Христо Иванов в предаването “Денят започва с Георги Любенов”.

“Когато бъдем политическа сила, която ще получи мандат, ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят. Претендираме за това да намерим онази формула на концентрация на демократичните сили, която да поиска мандат. Това ще направим заедно”, потвърди  Атанас Атанасов.

Двамата съпредседатели заявиха, че “Демократична България” е тази политическа сила, която в два поредни парламента ясно и целенасочено изпълнява ангажиментите към своите избиратели. Това, според тях, показва на хората последователното поведение по изпълнение на предизборните обещания.

“Демократична България” е онази сила, която ясно и последователно разширява своята подкрепа със своето поведение и която единствена може да сложи на масата ясна заявка за различна реализация на мандат. Знаем какво трябва да се направи със страната, ако говорим за истинска промяна”, заяви Иванов.

“Демократична България” има ясна физиономия, но имаме и характер. Ние сме последователни хора. Ще покажем в  следващия парламент, когато получим мандат за управление, по какъв начин се сформира правителство”, заяви Атанасов.

Според него формулата на успешните преговори е разум и добронамереност, но преди всичко около ясна програма. “Трябва да се разберем кои са политическите ни цели при едно управление. Да се споразумеем по тях и след това да определим хората, които ще го свършат. И това трябва да са хора, които публично са се доказали”, каза той.

Христо Иванов смята, че ”Демократична България” ясно е показала как в рамките на една коалиция с ДСБ и “Зелено движение” може да се получи работеща формация, която преследва ясни приоритети.

“Ние знаем формулата как от различни лидери и каузи може да се сглоби нещо добро. “Демократична България” е доказателство за преследване на каузи и затова разполагаме с много фигури, които могат да изпълняват лидерска роля в различни качества. Няма да посочваме отсега фигура на министър-председател. Това е въпрос на разговор, защото започва политическото време на разговора в българския политически живот”, добави той.

Христо Иванов смята, че в момента в Народното събрание е необходимо силно лидерство, което по естествен път ще намали ролята на президента, независимо кой ще бъде той след изборите.

“Моментът, в който в парламента има ясно лидерство, в който  “Демократична България” завърши своята траектория на достигане до първите места в българската политика като мандатоносител, ролята на президента рядко ще спадне. Истинският отговор на въпроса как да се върнем към пълноценна парламентарна република е да имаме силен парламент и силно лидерство в него. И това е нашата задача”, каза той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина