АктуалноГрадътКултураНовини

Гимназията по дървообработване окончателно заличи историята на сградата си

Прекрасният стар вход от архитектите Грозев и Попов е унищожен за нови нетипични за стила врати

Богато орнаментирани с флорална дърворезба врати са поставени на мястото на стария вход на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешен дизайн „Христо Ботев“. Майстори с помощта ученици от школото днес подменяха автентичните 90-годишни красиви мебели под носа на възпоменателната табела с името на оригиналните строители и архитекти на сградата.

Училището, в което има и специалност „Реставрация на мебели и дограма“, бе една от най-впечатляващите сгради от периода на модернизма в Пловдив. Само за няколко години обаче тази история бе напълно унищожена. Първоначално бяха подменени изключително редките прозорци на стълбището, вдъхновени от световноизвестната школа Баухаус. Такъв тип метални прозорци с подобен механизъм на отваряне са изключителна рядкост в България, но с лека ръка бяха подменени за ширпотреба алуминиева дограма. Проблемът с този акт достигна до световната организация за защита модерното движение DOCOMOMO, консултант към ЮНЕСКО, но реакция нямаше.

Старата врата

Напротив, днес бе унищожена и може би последната оцеляла ценност от прекрасната сграда. Страхотните врати, напълно в стила на модернизма, изчистени от детайл и с елегантни прости геометрични форми бяха премахнати. Вместо да бъдат реставрирани и поправени, те са сменени с изцяло нови каси и врати в съвсем друга стилистика. Вместо модернистична елегантност, сега входът ще бъде с богато орнаментирани с флорални мотиви врати.

В работата тази сутрин освен майстори участваха и по-млади момчета, вероятно ученици от гимназията, което прави още по-нелеп и абсурден актът от гимназия, която трябва да учи в реставрация, а не унищожение на наследството.

„Черешка“ на тортата е фактът, че модернистичната геометрична декорация на решетките на прозоречните отвори всъщност е оставена на новите богато орнаментирани врати, което ги превръща в нелепа еклектика между напълно противоречащи си стилове. Новите врати са с променени пропорции, а квадратните отвори със съответните решетки вместо 5, вече са 4 на крило.

Излишната вече плоча със създателите и архитектите на сградата, чието наследство вече е заличено, която може би трябва да бъде премахната

Днешното школо е пряк наследник на Промишленото училище, открито официално през 1933 година. Построено е по проект на архитектите Светослав Грозев и Димитър Попов – две от легендите на пловдивската архитектура с множество модерни сгради културно наследство. Училищната сграда няма никакъв статут и унищожението ѝ се случва напълно законно.

Сградата още с откриването си се свързва с историята на Мострения панаир и пловдивската индустрия, като там се случват част от изложбите. В школото се обучават малчугани свързани именно с производството на мебели, дограма и други подобни, свързани със строителството в модерния за епохата стил. Историята на училището обаче днес е напълно забравена и мисълта за наследството е изцяло унищожена.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

18 коментари

  1. Намирам качеството на този текст за оскърбително, за медията която го публикува. Излишният патос не може да заличи липсата на компетентност по темата, а пропуските във фактологията компрометират опитът за придаване на информативна стойност, на четивото. Дано авторът е подходил небрежно, защото противното би означавало, че има слаб потенциал за занаята, с който се е захванал.

  2. Уважаеми господине, бихте ли били така добър да обясните на аудиторията си с какво заслужавате да се наречете “журналист”? Предполагам с усърдния труд да напишете петминутна некоректна статия спрямо съвместната работа и отдаденост на специалисти и ДЕЦА, съхраняващи и уважаващи културата на своята професия. Добре дошъл сте да гостувате в професионалната гимназия по ВЪТРЕШНА АРХИТЕКТУРА и ДЪРВООБРАБОТВАНЕ, да се запознаете със значението на думата “труд” и може би това ще Ви даде липсващата към момента грамотност “що значи то уважението”. Когато такова изделие, а и произведение на изкуството, мине през вашите ръце, сърце и грижа – тогава отново можем да си поговорим какво значение носи думата “създаване”, *поправка: “унищожаване”.
    Излишно е споменаването на висококвалифицираните Ви знания и познания в областта като основен фактор за развитието и потенциала на тази възбуждащо написана статия. Дали това наричате “съхраняване на българската култура”?
    Благодарим за труда, усърдието и вниманието в неградивната критика, която проявихте. Такива нередки случаи като Вашия доказват творческото мислене на поругателя. Подбуждайте народа да “твори и създава” като Вас и един ден може и да се върнат автентичните пещерни камъни като средство за затваряне на отворите на помещения и сгради зазидани с керпич. Това може би ще ви накара да се чувствате комфортно. Вие като един истински специалист може да препоръчате на Община Пловдив да поднови екстериора на сградите по Вашите уникални разбирания за визия.
    Да попитам само, докато писахте статията, не Ви ли заболяха палците заради липсващата ергономия на съвременните технологии? Предлагам в следващата Ви статия да ни образовате по въпроса с експертното си мнение. Очакваме Ви!

  3. Господин Караколев, поздравявам Ви за прекрасния коментар!
    Нямам привилегията да съм журналист и затова искам да Ви попитам нещичко:
    1. Защо първо не научихте името на гимназията, пък тогава да бяхте седнали да пишете – „Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешен дизайн “Христо Ботев” – доколкото знам името на училището е Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.)
    2. Кой е този „стар вход“, защото той винаги е бил само един – входът де, няма нов. Нова е вратата, ама нейсе.
    3. Какво се случва с предлозите във вашата статия, ще цитирам само два примера: „Майстори с помощта ученици“ и „гимназия, която трябва да учи в реставрация“. Влизат в реставрацията и я учат …
    4. Да живеят и клишетата, без тях не може – школото, „под носа на възпоменателната табела“.
    5. Та и „по-млади момчета“ участвали, разбираш ли, в тази работа. Щом са момчета, това не означава ли, че са млади? Да де, да попитам, за да знам.
    6. В „школото“ (Ах!) се обучават „малчугани“ – откога 15-19-годишни момчета и момичета се наричат „малчугани“? „В школото се обучават малчугани свързани именно с производството на мебели, дограма и други подобни“ – как малчуганите са свързани именно с производството на мебели, че нещо не схващам. Пък и запетаята как така е изчезнала…
    Не искам да продължавам. Посредствена идея, посредствено написана.

  4. По-некомпетентна статия отдавна не съм чела! Браво на автора. Прозира замисъла да омаскари една от най-старите и прогресивни гимназии под тепето. Интересно кога в нсщрскал тези снимки? Вратата още не е завършена!!!

  5. Извинявай, незнаех че глупак който се прави на журналист вече стана и специалист по дървообработване и реставрация. Моля смени си професията, мисля че най – подходящата за теб е ,,Чистота,,.

  6. Изкушавам се, да цитирам едно правило, от едни учебници : „Изтриването на спомена, не е част от омразата, а елемент на сигурността… Нямам предвид само вратата, на бившето „Промишлено училище“ !

  7. Караколев, вие най вероятно имате 6 по стилознание и сте го учили точно в това училище? Или пък не? Бихте ли обяснили къде получихте подходящото образование, за да ръсите простотии е нета.
    Защо не мога да разбера винаги ще се намери някой недотакован злобар, който да търси еФтина сензация! Е тук, драги я няма!

    1. Фьодор не е „недоебан злобар“ както намекваш, а СОБСТВЕНИК НА АРХИТЕКТУРСКА ФОНДАЦИЯ със сенчесто финансирВане напук на Колегията от дипломирани архитекти изнемогващи от …“инДжинеринка“ на ИМПЕРИАЛиста. Раздава „оценки“ без да е получил ОЦЕНКИТЕ задължителни за компетентност и правоспособност в Практиката.

      За разлика от тебе, „гражданке“, ти каква си, ма? А?

      1. Гражданке мари,

        Кака ти не те ли научи да не употребяваш изрази като „недоТАКОВАН злобар“, по адрес на горкото КАЛИНЧЕ прекарало трудно детство и сега драпащо да ни надЦАКА?

  8. По една статия за всеки остъклен балкон в нарушение на Стила (?А? Ти пък откъде знаеш като си недоучило?) и така – до пенсия в дребнотемие…

    Проф. арх. КараКоЛИНКА досега не е забелязал Идеологията кацнала на върха на Джамбаз Тепе над Понеделник пазар запречваща обзорната площадка за туристите от мутрополитския
    Excrementus Fecalis Maximus.

    Една Альоша не ни е достатъчна! На всяко Тепе – идеология!

    (Не са му снесли достатъчен бакшиш от дървообработването, ш-шт!)

  9. Кое му е възмутителното не разбрах?! Гимназия по дървообработка с врата от масивно дърво с дърворезба… Звучи си съвсем логично. Ако бяха сложили алуминиеви, тогава можеше да е странно!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина