АктуалноГрадътКултураНовини

Гимназията по дървообработване окончателно заличи историята на сградата си

Прекрасният стар вход от архитектите Грозев и Попов е унищожен за нови нетипични за стила врати

Богато орнаментирани с флорална дърворезба врати са поставени на мястото на стария вход на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешен дизайн „Христо Ботев“. Майстори с помощта ученици от школото днес подменяха автентичните 90-годишни красиви мебели под носа на възпоменателната табела с името на оригиналните строители и архитекти на сградата.

Училището, в което има и специалност „Реставрация на мебели и дограма“, бе една от най-впечатляващите сгради от периода на модернизма в Пловдив. Само за няколко години обаче тази история бе напълно унищожена. Първоначално бяха подменени изключително редките прозорци на стълбището, вдъхновени от световноизвестната школа Баухаус. Такъв тип метални прозорци с подобен механизъм на отваряне са изключителна рядкост в България, но с лека ръка бяха подменени за ширпотреба алуминиева дограма. Проблемът с този акт достигна до световната организация за защита модерното движение DOCOMOMO, консултант към ЮНЕСКО, но реакция нямаше.

Старата врата

Напротив, днес бе унищожена и може би последната оцеляла ценност от прекрасната сграда. Страхотните врати, напълно в стила на модернизма, изчистени от детайл и с елегантни прости геометрични форми бяха премахнати. Вместо да бъдат реставрирани и поправени, те са сменени с изцяло нови каси и врати в съвсем друга стилистика. Вместо модернистична елегантност, сега входът ще бъде с богато орнаментирани с флорални мотиви врати.

В работата тази сутрин освен майстори участваха и по-млади момчета, вероятно ученици от гимназията, което прави още по-нелеп и абсурден актът от гимназия, която трябва да учи в реставрация, а не унищожение на наследството.

„Черешка“ на тортата е фактът, че модернистичната геометрична декорация на решетките на прозоречните отвори всъщност е оставена на новите богато орнаментирани врати, което ги превръща в нелепа еклектика между напълно противоречащи си стилове. Новите врати са с променени пропорции, а квадратните отвори със съответните решетки вместо 5, вече са 4 на крило.

Излишната вече плоча със създателите и архитектите на сградата, чието наследство вече е заличено, която може би трябва да бъде премахната

Днешното школо е пряк наследник на Промишленото училище, открито официално през 1933 година. Построено е по проект на архитектите Светослав Грозев и Димитър Попов – две от легендите на пловдивската архитектура с множество модерни сгради културно наследство. Училищната сграда няма никакъв статут и унищожението ѝ се случва напълно законно.

Сградата още с откриването си се свързва с историята на Мострения панаир и пловдивската индустрия, като там се случват част от изложбите. В школото се обучават малчугани свързани именно с производството на мебели, дограма и други подобни, свързани със строителството в модерния за епохата стил. Историята на училището обаче днес е напълно забравена и мисълта за наследството е изцяло унищожена.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

18 коментари

  1. Новите врати са доста по-хубави от старите. Защо не може и в днешно време да има майстори които да си напишат името на вратите.

  2. След като уреди ЛауреЯатсто „Награда ПЛОВДИВ“ (без връзкарство!), след като стана Почетен СъСелянин и ти като колегата Христо Мишев поради всеобщата радост, задоволство и удо’л’творение от творчеството ти защо не се оттеглиш на заслужен отдих нейде из КАПАНо и …АЙЛЯК?

    Многотомните ти съчинения няма да се четат, обещавам ти!

    Опитай може да ти дойде отръки БЪЛГАРСКА БРОДЕРИЯ.

    ХудожественНо ПЛЕТИВО =факултет в АМТИ +И (хибридно!), еха!

    1. Не се отказвай от Попрището (макар и КАЛИНКоид без диплома) за да постигнеш НОБЕЛ за архитектурно словоблудство!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина