АктуалноНовиниСъдТемида

Гешев: Отнемане на автомобила при шофиране с алкохол над 1,2 промила

Главният прокурор поиска доживотен затвор за дрогирани и пияни убийци зад волана

Главният прокурор Иван Гешев е поискал с писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента и председателите на всички комисии в НС законодателни промени за по-строги наказания на дрогирани и пияни шофьори.

Гешев предлага да се увеличат наказанията за всички причинители на катастрофи със загинали или тежко ранени, ако са карали с алкохол над два промила, след употреба на наркотици, с превишена скорост над 50 км/ч над допустимата или без книжка. Наказанията да станат от 15 до 20 години или доживотен затвор. Това съобщи неговият говорител Сийка Милева на извънреден брифинг. Предложението било и по повод жестоката катастрофа, при която бе убит журналистът Милен Цветков.

В полза на държавата да се отнемат автомобилите, независимо чия собственост са, като това да е задължително, ако се кара с алкохол в кръвта над 1.2 промила. Милева заяви, че Гешев е дал указания при дела за умишлени престъпления по транспорта да се иска запор върху превозното средство.

В мотивите на предложението се казва, че сегашните наказания невинаги съответствали на обществените очаквания и не гарантирали справедливост за пострадали или наследниците им.

Съставена е работна група, която ще анализира съдебната практика по транспортни престъпления, за да бъде сезиран ВКС за тълкувателно решение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина