КултураНовини

Френски шансони звучат в Деня на бастилията и Празник на Франция в Пловдив 

Започва 18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2021

Стартира най-големият форум на френското музикално и песенно изкуство на Балканите -18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2021, който тази година е под знака на 30-годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив, когато през 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс.

„Проявите започват на 12 юли с творческо ателие между нашият музикален партньор „Арт Войс Център” с ръководител Румяна Иванова и френските таланти от Jessandwest“, споделя директорът на Алианса, Теофана Брадинска. Първият  концерт на 13 юли трябва да бъде изцяло съвместен, а френските музиканти да  акомпанират на българските таланти. Поради санитарната обстановка и участието на гости от Франция, Фестивалът тази година ще бъде отново на Южната тераса на ГДК „Борис Христов”.

Той ще бъде открит от заместник – кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и отново ще зазвучи химна на това събитие песента „Шан-з-Елизе” в специална джазирана версия в едно различно изпълнение на Кристина Карабельова и „Талантите на Франция” дует “Jessandwest”.

На този Фестивал най-малката участничка Ния Нейкова е само на 9 години и  ще пее вече за „Живота в розово”. Публиката ще може да се наслади на впечатляващи и завладяващи изпълнения на звездата с опит Ива Ичевска, на талантливите Йоана Ташева, която е на 10 години, на Георги Нейков на 18 години и Кристиан Павлов на 15 години и още таланти възпитаници на Арт Войс Център, които ще изпълнят популярни шансони, но със специално направен, много интересен съвременен аранжимент. В концерта ще вземат участие българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, като Марина Спасова, Надежда Димова и Йосиф Бъмбин. Юристи, фармацевти лекари. Те вече са с професии далеч от музиката, но остават в плен на френския шансон.

Талантливата Венета Павлова от ЕГ „Иван Вазов” ще рисува на сцената, вдъхновена от изпълненията на участниците и мечтата за обучение по специалността в реномиран френски университет.

На 14 юли, за Денят на Бастилията – Националният празник на Франция ще пее големият победител за 2019 год. от проведения музикален формат по френската национална телевизия, „Талантът на Франция”, който ще участва в Пловдив отново през 2021 година на нашия Фестивал, с концерт-рецитал. Това са чаровните двама братя близнаци  Джес и Уесли от  Jessandwest, които вече имат много приятели и почитатели в Пловдив.  Те ще очароват публиката със свои нови изпълнения специално подготвени за участието им в България, като и на този концерт няма да мине без изненади. Те ще бъдат поднесени от някои от българските изпълнители и ще бъдат много атрактивни.

Тъй като целият фестивал е под лабела „Празник на музиката” и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община Пловдив, като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен.

Началният час на концертите е 19,00ч.

Заповядайте  да се насладите на магията на френския шансон!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина