ГрадътНовиниСпорт

Феновете на Ботев с въпроси до общината за строежа на стадиона

Докъде ще стигнат заделените 25 млн. лева и как е бъде възстановен теренът на Колежа, питат привържениците на жълто-черните

Гражданският съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ отправи днес с публично писмо до Община Пловдив редица въпроси, свързани със строежа на стадиона. Преди две седмици те проведоха среща със зам.-кмета по строителство Пламен Райчев, във връзка с напредъка по строителството на Колежа. Сред централните въпроси на срещата тогава са били този за недостатъчните средства за изграждане на козирката на стадиона, на която трябва да бъде монтирано и осветлението; състоянието на седалките, както и състоянието на тревното покритие.

Тъй като в последните две седмици изглежда няма развитие по неяснотата с част от тези въпроси, от групата привърженици в Гражданския съвет днес са изпратили в официален формат въпроси до зам.-кмета Райчев. Сред тях отново стои въпросът за тревното покритие – кога ще бъде възстановено то, от кого и по какъв начин. На предходната среща от общината са заявили, че са препоръчали на настоящия строител да направи профилактика, а ОП „Градини и паркове“ да изрази становище относно състоянието на дренажната, отоплителната система и цялостното покритие. Гражданският съвет е изразил притеснение относно компетентността на общинските служители за въпросния обект. Развитие по въпроса, обаче, засега няма.

Развитие изглежда няма и по въпроса с наличните седалки. Феновете питат: „Кога ще са готови становищата, относно съответствието на наличните седалки, към действащите норми – противопожарни, санитарно-хигиенни, строително-технически и международни (изискванията на UEFA за 4-та категория)?“ Съществуват съмнения относно възможността закупените преди години седалки, от които към момента има налични около 18 000, да бъдат поставени на сега строящия се стадион както и дали те отговарят на съвременните изисквания.

Последният важен въпрос е относно наличните средства и докъде те ще стигнат за завършването на стадиона. Известно е, че отпуснатите 25 млн. лева няма да са достатъчни за изпълнение на цялостния проект. По обещанията на местната власт обаче с тях може да се завърши стадион „Христо Ботев“ до ниво възможност за мачове в „А“ група. Изискване за целта обаче е да има осветление, като по проект на Колежа то трябва да се постави на козирката – един от скъпите елементи в строежа. Дали нужните средства ще са достатъчни за изпълнение на тези части от козирката и поставянето на осветление там е един от належащите пред феновете въпроси.

Гражданският съвет е информирал кмета, че очаква отговори в 7-дневен срок.

Самият строеж на стадиона продължава, като в последните дни поетапно се оформят стълбищата на изградените вече трибуни Изток и Юг, а централната трибуна все повече придобива вид с излетия бетон на 2/3 от нейния първи етаж – като остава да се довърши кофража и излее бетона само в централната част от първия етаж. По нея обаче остава много работа, тъй като именно на централната западна трибуна ще са разположени най-много административни и други помещения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина