БългарияЗдравеНовиниПод лупаПУЛС

ЕК направи сайт на български с информация за ваксините срещу COVID-19

Научете как ваксините се одобряват в ЕС

Предвидено е и онлайн събитие по темата на 11 декември

Нов уебсайт на Европейската комисия на български език предоставя информация, относно безопасната и ефективна ваксинация в ЕС. От него може да се научи за начина на действие на ваксините, ползите за здравето от ваксините, процеса на разрешаване, тяхната дългосрочна безопасност и текущия набор от ваксини на ЕС.

В него, например, се казва, че „поради извънредния характер на пандемията ваксините срещу COVID-19 се разработват и разрешават по-бързо от обикновено. Въпреки това те ще отговарят на същите високи стандарти като всички останали ваксини.“

Определени са и 5 стъпки на одобрение:

1Както всички лекарства, ваксините първо се тестват в лаборатория.
2След това те се тестват върху хора доброволци в рамките на няколко кръга от изследвания, наречени клинични изпитвания. Тези изпитвания помагат да се потвърди ефикасността на ваксините и да се гарантира, че ползите от тях превишават всички евентуални странични ефекти или рискове.
3След като са налице достатъчно данни от научни изследвания и клинични изпитвания, дружествата могат да кандидатстват пред Европейската агенция по лекарствата за разрешение за пускане на ваксината на пазара.
4Европейската агенция по лекарствата оценява всички данни и извършва независима и задълбочена научна оценка на ваксината.
aВъз основа на научната оценка на агенцията Европейската комисия издава разрешение за търговия в ЕС. След това ваксината може да се използва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Утре, 11 декември 2020 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще проведе онлайн събитие, за да обясни процесите за разработване, оценка, одобрение и наблюдение на безопасността на ваксините срещу COVID-19 в ЕС, включително специфичната роля на агенцията.

Тя също така ще даде възможност на обществеността и на групите от заинтересовани страни да говорят и споделят своите нужди, очаквания и всякакви опасения, които ще бъдат взети под внимание от EMA и Европейската регулаторна мрежа за лекарствата в процеса на вземане на решения.

Проявата ще започне в 14:00 ч. българско време и може да бъде проследена онлайн тук.

За съжаление, не цялата предоставена информация в сайта е преведена на български език, има видеа и документи, които са само на английски. Он лайн събитието утре също е с този работен език.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина