ИзбориНовини

Демократична България започва национална кампания за честни избори “Ти броиш”

“Демократична България” започва националната кампания за честни и прозрачни избориТи броиш“, съобщиха от политическото обединение. Кампанията си поставя за основна задача да осъществи паралелно преброяване и така да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете на парламентарния вот през 2021 г.

Ти броиш” е съществена част от усилието на “Демократична България” да осигури възможност за съвместно наблюдение на изборите и да комбинира ресурсите на различни партии и неправителствени организации за осъществяване на паралелно преброяване на вота. За целта се търсят 12 000 душиколкото са изборните секции в страната, които да наблюдават броенето на бюлетините и да следят за коректното вписване на резултатите в протоколите, съобщават от прессцентъра на ДБ.

Обръщаме се към всеки, който иска да допринесе за това да има честни избори, независимо от партийни симпатии и антипатиивсеки може да се регистрира и ползва този инструмент. Усилието за наблюдение на вота е надпартийна задача”, каза днес съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов и призова: “Обсебването на нашата демокрация е подчинено на циничния закон: “не е важно как се гласува, важно е кой брои”. Нека заедно сменим неговото значение! Ако всички заедно гарантираме, че броенето не се превръща в подмяна, ще започнем да си връщаме страната реално. Ако приложим правилото – “ти гласуваш, ти броиш” България отново ще бъде демократична и свободна страна.”

Застъпник в “Ти броишможе да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на изборите, без значение на коя политическа сила симпатизира. Достатъчно е да се регистрира на сайта на националната кампания https://tibroish.bg/signup и да отдели 4 часа в края на изборния ден, за да проследи и гарантира честното преброяване на бюлетините и коректното вписване на резултатите в протоколите. След това всеки защитник на вота трябва да получи копие от протокола на секцията, да го снима и качи в специално създаденото мобилно приложениеТи броиш„. Така то мигновено стига до паралелен преброителен център, където резултатите се обработват и се публикуват в реално време на сайта на кампанията www.tibroish.bg.

Всеки застъпник, независимо от коя партия е, може да качва резултати в приложението.

„Така всеки български гражданин ще може да види реалните резултати от изборите още преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия. Тъй като опитът показва, че най-големите манипулации с вота стават именно при броенето на гласовете и попълването на протоколите, паралелното преброяване на данните от секционните протоколи ще покаже дали след първоначалната обработка те са претърпели неправомерни промени„, допълват от ДБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина