Д-р Александър Златанов: Ваксинацията срещу COVID-19 може да ни върне нормалния начин на живот

Власт Новини ПУЛС

Министерството на здравеопазването заедно с доброволци от Българския червен кръст започнаха съвместна акция за ползите от ваксинацията в страната.

Ваксинацията срещу COVID-19 е едно от оръжията, с които можем да върнем нормалния си начин на живот и да предпазим както себе си, така и близките си от заразяване. Второто важно нещо е спазването на противоепидемичните мерки“, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Сборният пункт на доброволците на Българския младежки червен кръст беше пред метростанция „Сердика“, от където те тръгнаха по бул. „Витоша“ и продължиха акцията по раздаване на информационни брошури пред НДК. Сред доброволците беше и Виктор Цветанов.

„Подготвени сме да отговорим на всички въпроси, от които се интересуват хората. За момента най-важното е всички да вземат информирано решение относно ваксинацията. Като начало искаме да преборим всички митове и да обясним, че ваксините са безопасни. Почти цялото ми семейство е ваксинирано. На мен също ми предстои ваксинация. Смятам, че това е начинът да преборим пандемията“, подчерта Виктор.

Доброволците на БЧК вече разпространяваха информационни брошури в Перник. Акции ще има и в други градове, като Пловдив, Варна и Бургас.

В отговор на журналистически въпрос д-р Александър Златанов посочи, че към момента заболяемостта е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е на място, ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.

Д-р Златанов съобщи още, че във всички градове, където е възможно, ще функционират така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Там ще се извършва триаж на пациентите и тези от тях, които не могат да останат на домашно лечение, ще се насочват за хоспитализация в лечебно заведение.

Всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от неотложните случаи“, обясни заместник-министърът на здравеопазването.

Той посочи, че в тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Д-р Александър Златанов: Ваксинацията срещу COVID-19 може да ни върне нормалния начин на живот

  1. Мили лъжци мамини,,, да видим в Израел какво си върнаха и какво не.. в Малта, Франция, Германия…плющят ги хайваните яко и си носят чаршафите по главите даже.

  2. Колкото го върна в другите ваксинирани държави. Всичките до една са с тежки ограничения.

    Заврете си новото нормално отзад. Поздрави на спонсора от Америка за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.