ГрадътКултураНовини

Български артисти от различни точки на Европа се събраха в Пловдив

От началото на септември и другите двама участници в резидентната програма на Община Пловдив вече са в града и правят проучване за своите проекти. След Цветан Кръстев тук от Берлин и Лондон пристигнаха Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Според условията на резиденцията авторите са ангажирани да създадат свои концепции, свързани с архитектурното и културно наследство на Пловдив, което включва различни знакови сгради, археологически обекти и природните дадености като хълмове и паркове. През целия месец септември, тримата артисти ще работят за осъществяването на идеите си, което е и възможност за тях за нови познанства, взаимодействия и партньорства с пловдивски артисти и представители на артистичната сцена.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов се срещна с двамата артисти още при пристигането им. В разговора си с тях той подчерта, че изключително важно е по време на програмата, в тази симбиоза между наследство и съвременна култура да се открие и добавената стойност за града, и възможностите за привличане на разнообразна креативна енергия към местната сцена.

Художниците споделиха своето вълнение от възможността да работят в Пловдив и желанието да се слеят с атмосферата на града и да предадат своите впечатления от него в изкуство.

В рамките на резидентната програма предстоят срещи на авторите с пловдивската публика, които ще се осъществят в конферентната зала на галерия „Капана“ в два последователни четвъртъка.

Освен акценти от творчеството си и свои преживявания в различни точки на света, те ще споделят и своите идеи за Пловдив. Подробности за срещите и творческия път на двамата артисти четете в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина