МненияНовиниПод ножаСъдТемида

БХК отново осъди прокуратурата за отказ за достъп до обществена информация

Държавното обвинение отказва на гражданите достъп до Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, което регламентира обхвата и съдържанието на нейната отчетна дейност

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп до непубличен нормативен акт, уреждащ въпроси, засягащи обществения интерес. С решение взето миналата седмица Административен съд София – град осъжда прокуратурата да предостави на БХК информацията и да заплати 510 лв. разноски по делото.

Спорът възниква във връзка с Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, с което изследователката на БХК Диляна Ангелова иска да се запознае през март, тъй като то не е публично. Поводът Ангелова да поиска достъп до този акт е предишен отговор от страна на прокуратурата, че не събира данни за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие.

„През август 2019 г., все още заместник главен прокурор, Иван Гешев заяви, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното насилие, като приоритет е само първото. И действително у нас шумни акции за борба с домашното насилие няма. Запитах прокуратурата дали след измененията в Наказателния кодекс по повод провалената ратификация на Истанбулската конвенция се събира такава информация и от там отговориха, че не се събира“, заяви Ангелова. „Искахме да разберем как прокуратурата определя за кои престъпления събира статистическа информация и затова поискахме да видим Указанието. При наличието на висок обществен интерес по темата, липсата на официални данни за броя на наказателните делата, свързани с домашно насилие и насилието над жени е необяснима, а отговорността за информационното затъмнение е на Главния прокурор“, допълва тя.

Търсеният документ регламентира коя информация и за кои дела се събира като информация от обществен интерес, но на изследователката на БХК е отказан достъп. Мотивът е, че това указание било вътрешноорганизационен акт.

Съдът намира решението на заместник главния прокурор за незаконосъобразно. Обществената информация, съгласно решението на съда, е такава информация, която „е свързана с обществения живот в страната и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността“ на държавните органи. От Указанията гражданите могат да научат по какви критерии прокуратурата събира и обобщава информация и това не само ще повиши отчетността и прозрачността на тази институция, но и ще даде отговор как прокуратурата упражнява правомощията си, което е от решаващо значение за обществения живот, пише още в решението.

Това е второ осъдително решение срещу прокуратурата по дела на БХК за последните седмици. По-рано правозащитниците осъдиха прокуратурата зарази отказ да предостави списък с наименованията на всички онези указания и инструкции на главния прокурор, които определят движението на дела в прокуратурата, но не са публично достъпни.

„Българската прокуратура отказва всякаква прозрачност и отчетност“, заяви адв. Адела Качаунова, директорка на Програмата за правна защита на БХК. „Има грижливо възпитавана култура в тази институция, че отговорност от нея никой не може да търси. Докато не променим това, не можем да очакваме прокуратурата да е ефективен пазител на интересите на гражданите“, заяви още тя.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина