Повече от 70 хиляди туристи са посетили НПК „Асенова крепост“ за 2021 година

Около 72 хиляди души са посетили НПК „Асенова крепост“ през изминалата година. Индивидуални туристи и семейства, както и организирани групи от туроператори са най-честите гости на туристическия обект.
Крепостта привлича вниманието на хора не само от България, но и от чужбина. През миналата година са я посетили туристи от Англия, Франция, Турция, Китай, Русия, Германия и скандинавските страни. Справка от Общинско предприятие „Туризъм“, Асеновград показва, че обектът е посрещнал хора от Варна, Бургас, Видин, Силистра, Пловдив, от други големи градове и по-малки населени места на страната.
Заради корона кризата през последните две години се наблюдава спад в посещенията с 25-30%. За сравнение, през изминалия месец януари туристите са 3200, а в същия период на 2021 г. са били 3817.
Пещера „Добростански бисер“ също се радва на добра посещаемост през 2021 г., въпреки пандемията от коронавирус и ограниченията. Обектът е бил разгледан от около 5000 туристи за месеците, в които е отворен (от май до октомври). Голяма част от хората, видели пещерата отсядат в туристическите комплекси и къщи за гости, които се намират в селата Мостово, Врата и Добростан. Както Крепостта, така и пещерата е била посетена от индивидуални туристи и семейства от България и от чужбина. Тя се радва на интерес и от страна на групи, организирани от туроператорски фирми. Пещера „Добростански бисер“ е посрещнала хора от Русия, Турция, Англия, Франция, Китай, Холандия.
За 2021 г. приходите от НПК „Асенова крепост“ възлизат на 263 508,40 лева, а на пещерата – 24 483,50 лева.
Емблематичната „Асенова крепост“ очаква гости със следното работно време: от октомври до април включително – от 09:00 ч. до 18:00 ч., без почивен ден; от май до септември включително – от 09:00 ч. до 20:00 ч., без почивен ден; юли, август и септември – неделя, понеделник, вторник, сряда и четвъртък – от 09:00 ч. до 20:00 ч., а петък и събота – от 09:00 ч. до 22:00 ч.
Пещера „Добростански бисер“ отваря на 1-ви май и ще работи до 1-ви октомври.
От ОП „Туризъм“, Асеновград се надяват отново да посрещнат своя 100-хиляден посетител на Асеновата крепост. По традиция това се случва в края на декември, а туристът получава подарък-жест от директора Oбщинското предприятие.
 

Exit mobile version