КултураНовини

АртПозитив се завръща след 4-годишна пауза в нов формат

Темата на 14-ата изложба е [Не]Реалност

След 4-годишна пауза, иновативният проект на Сдружение „Изкуство Днес“ – Арт-Позитив,  се завръща на художествената сцена в града с нов формат. Тя ще се открие на 17 март в галерия Капана. Освен представянето на автори от Пловдив, тази година са включени и гост участници от страната, които допринасят за разширяване на творческия прочит. 19-те автори ни представят различни подходи и техники в областта на съвременното изкуство като живопис, инсталация, рисунка, фотография и видео арт. Арт Позитив се явява като една „творческа лаборатория“ за обмен и споделяне на идеи, технически похвати на реализация и умения.

Тази година с нова сила ни изправя пред въпроси с житейски характер,  засягащи не само чисто физическото ни оцеляване, но и всичките ни навици и представи за самото ни съществуване в света. Все повече и повече мястото ни на сигурност, комфорт и дори развлечение се измества от реалното към виртуалното. Там ли се крие единствената възможност за близост,присъствие и съпричастност? До колко реалното може да стане виртуално и това задоволява ли човешките потребности към света? Все пак етимологически думата „виртуално“  произхожда от латинското – virtualis, което може да бъде преведено като добродетел, сила, ефикасност и още от средновековието има значението на нещо „като истинско“, което има такава същина и ефект, но не е всъщност такова, защото няма физическа или онтологична реализация. Така виртуалното може да бъде описано и като една чиста потенциалност, която седи в  динамично положение спрямо актуалното. От там и философията разглежда мисълта като първата въобще породила се виртуалност, която надхвърля телесното и така осъществява полето на духовното.

Всяка от работите, представени на изложбата,  демонстрира различен фрагмент от тази многопластова диалектика, която като невидима нишка от смисли конструира свят огледален на истинския, в който ние всъщност сме потопени и извън пределите на галерията.

Участват – Албена Михайлова, Весела Статкова, Велина Христова, Евгени Младенов, Евелина Кокоранова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Ивелина Иванова, Надя Генова, Осман Юсеинов, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Стилианос Григориадис, Тихомир Тодоров, Трендафила Трендафилова, Харита Асумани, Цветанка Борносузова, Цветелина Ангелова, Явор Костадинов.

заглавна снимка: „Леглото се отдалечаваше в лек тръс“(2021) от Явор Костадинов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина