АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Арх. Бакалова: Тютюневият склад до Сточна гара е част от обществената памет на града

Институциите ще се произнесат дали трябва да стане част от групова културна ценност, а ние можем да помогнем с експертно становище, коментира тя

Тютюневият склад на ъгъла на улица „Авксентий Велешки“ и бул. „Христо Ботев“ е важна част от обществената памет на града и държавата. Това е материално културно наследство, което е белег за дадени събития и процеси, включително и като конструкция, това коментира архитект Петкана Бакалова. Нейното име бе свързано със спирането на събарянето на склада до Сточна гара, който според кмета Здравко Димитров и собственика му е опасен за гражданите и не е ценен за историята на града, и трябва да бъде унищожен.

Изпратено е становище до НИНКН към Минитерство на културата за обявяването на сградата за недвижимо културно наследство. Това става в различни срокове, като понякога може да се случи и за около седмица – както в случая с изгорялата преди няколко седмици сграда в София, обясни арх. Бакалова. Решението е на институциите. В случая може да се събере екип от специалисти, който да изготви експертно становище, което да улесни Националния институт и процедурата да стане по-бързо. Възможно е това да стане и от експерти към НИНКН, но е възможно в този случай процесът да се забави, добави тя.

Важното при тези сгради е паметта, която те носят, коментира архитект Бакалова. Материалното културно наследство не винаги е ценно със своята естетика – понякога това са сгради, които са белег за дадени процеси, в случая те са интересни и с инженерни решения. Любопитни са, например, дървените конструкции в тях, които трябва да бъдат проучени, изследвани, документирани, публикувани. Има много начини един такъв обект да бъде интерпретиран в съвременна среда, като тази памет се запази, каза още арх. Петкана Бакалова. Запазването им е световна политика, има множество конвенции, които България е ратифицирала, а освен това се надявам това да идва и по естествен, вътрешен път у хората, да ги е грижа за общата ни история. Защото паметта е важна за идентичността, едното е свързано с другото и ако загубим паметта, ще загубим и нашата идентичност – без значение дали говорим за индивид или общество, каза още тя.

Още по казуса може да прочетете тук.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

4 коментари

  1. Μога само да се смея, че това било „паметник на културата“
    Влизал съм вътре преди около две години и бях потресен. Този „паметник“ веднага трябва да се събори

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина