АктуалноГрадътЗабравеният градНовиниСпорт

60 години от откриването на стадион Христо Ботев

Стадионът се открива с мач срещу Стяуа Букурещ

Проектант е Антон Каравелов от големия Каравелов род

Точно преди 60 години се открива новият стадион „Христо Ботев“. Съоръжението в този му онзи вече не съществува, тъй като бе разрушено поетапно през 2013-14 година като начало на цялостното преизграждане на модерен стадион.

14 май 1961 година така или иначе остава в историята на Ботев Пловдив. Клубът кани за откриването Стяуа Букурещ. „Канарчетата“ печелят приятелския мач срещу именития си съперник с 3:0.

Теренът, който „канарчетата“ получават е частното игрище на Френския колеж „Св. Августин“, който е свързан с историята на клуба от самото му създаване през 1912 година. От там идва и днешният прякор на стадиона – Колежа. Проектант на новия стадион е арх. Антон Каравелов, работил и по стадион „Българска армия“ в столицата.

Преди 9-и септември СК „Ботевъ“ е ползвал стадионът в квартал „Ухото“. Теренът е бил частна собственост на клуба, но след 44-а е отнет и предаден на „Спартак“. През 50-те години „Ботев“ използва различни терени, вкл. и стадион „9-и септември“ (дн. „Пловдив“), известен и като Голямата къща.

60-те са едни от най-успешните години за Ботев, като веднъж е шампион, веднъж печели Националната купа, по веднъж е втори и трети в първенството, играе два финала за Купата и два пъти стига до полуфинал. Клубът играе и в Евротурнирите, но обикновено по-големите мачове играе на стадион „9-и септември“.

След 1990-а година стадион „Христо Ботев“ претърпя известни промени. Феновете помнят преместената съблекалня за гости между северната и източната трибуна. В по-нови години тя бе върната отново под Централната трибуна. „Канарчетата“ използваха стадиона докрай, преди окончателното премахване на насипа. Последните запомнящи се мачове бяха в последните 3-4 сезона – годините във „В“ и „Б“ група, както и сезон и половина в „А“ група. Тогава започна разрушаването на стадиона и строителството на сегашното съоръжение. Първоначално бе премахната Трибуна Изток, като по това време през 2013-а година се изиграха няколко култови мача, вкл. запомнящата се победа над Левски с обрат с 2:1 и два гола на Тодор Неделев през юли. След това жълто-черните се преместиха изцяло на комплекса в Коматево.

В сегашната ситуация, очакванията са Ботев Пловдив да се върне на Колежа в близките месеци. По медийни коментари това може да стане в края на годината, но според сроковете в договорите, това най-вероятно ще стане през 2022 година. Дори това не е сигурно, тъй като за целта трябва Община Пловдив да осигури средства и организация за обновяването на терена и осигуряването на адекватни седалки.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина