Актуално

6 камери следят нивото на река Марица в Пловдив

Няма опасност от преливане в рамките на града

С каменни диги укрепват пробивите на Чая

Таня Кънева

Няма опасност от преливане на река Марица в рамките на града, нито се наблюдава  повишение на нивото на водите й, това заяви заместник-кметът по сигурност Георги Маринов по повод обявеното частично бедствено положение заради скъсани диги по Чая. Тя е един от най-големите притоци на Марица.

Припомняме, че компрометирани части от съоръженията по коритото на планинската река застрашават град Садово и пловдивските села Катуница и Ягодово.  

На заседание на Щаба за бедствия и аварии към областната администрация в Пловдив днес е взето решение да започне спешно изграждането на диги от едроломен камък по бреговете на река Чая в участъците на Катуница в община Садово, край ромската махала на град Садово и край Ягодово в община Родопи.  Изграждането на дигите е възложено на „Напоителни системи“ – Марица, а контролът по изпълнението му е поверен на заместник-областния управител Ангел Рангелов.

Със заповед на областния управител Здравко Димитров задължава също кметовете на Катуница и Ягодово, както и на големите общини Садово и Родопи да издадат заповеди за денонощно наблюдение на реката, както и оповестяване на населението при евентуално възникване на аварийна ситуация.

„Река Марица се следи денонощно, включително и от 6 камери на баража при Рогошко шосе,“ припомни зам.-кметът по сигурност на Община Пловдив Георги Маринов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина