АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

44 минути обществено обсъждане за 44 млн. лв. общински дълг

Само представители на плувни клубове и общински съветници се появиха на дискусията за новия дългосрочен кредит за спортна инфраструктура

Точно 44 минути отне общественото обсъждане за тегленето на нови 44 млн лева дългосрочен общински заем за спортна инфраструктура в града. Най-слабият откъм интерес публичен дебат в последните години не се посети от нито един редовни пловдивчанин в пленарна зала на общинския съвет тази вечер.

Присъстваха единствено представителни на два от плувните клубове в града, представители на местната власт и общински съветници, които подкрепят решенията на Здравко Димитров и екипа му в общинския съвет. Нямаше го и градоначалникът – той бе упълномощил заместниците си Пламен Райчев и Величко Родопски.

Припомняме, че 44-те милиона лева ще бъдат разходвани за стадионите „Ботев“ и „Локомотив“ – 24 млн. общо, и за 50-метров плувен басейн към комплекс Младост на стойност 20 млн. лева. Зам.-кметът по финанси Величко Родопски разясни, че дългът ще бъде усвоен поетапно за две години при максимална лихва от 3%. Пламен Райчев пък разкри, че общината води преговори с фонд „Флаг“ конкретно за реализирането на басейн „Младост“. Всички в пленарната зала се изказаха в подкрепа на намерението на администрацията да тегли кредита.

Таня Живкова, председател на плувен клуб „Спринт“ поздрави администрацията и заяви, че се надява да доживее да види този 50-метров плувен басейн и дори да поплува в него, тъй като от 7-годишна е във водите на „Младост“. „Подкрепям с две ръце“, заяви тя.

С две ръце подкрепя и Стефан Георгиев – изпълнителен директор на един от най-старите плувни клубове в Пловдив. „На 17 бях когато открихме басейн „Младост“, сега съм на 67 години и продължавам да работя на него и да вярвам, че този проект ще бъде реализиран. Пловдив заслужава това съоръжение, тъй като за съжаление нашите най-добри плувци се готвят навън“. Георгиев прогнозира, че изграждането на съвременния плувен комплекс би имал силен икономически и социален ефект върху града.

В подкрепа на тегленето на 44 млн. лева за спортна инфраструктура се изказа и адвокат Албена Пискова.

Към средата на така краткото обществено обсъждане се появи и народният представител от „Продължаваме промяната“ Николай Ампов. Той попита колко е текущата задлъжнялост на общината и защо тя прибягва към дългов инструмент, вместо да преговаря за целево финансиране от държавата. Бе му обяснено, че процентът на задлъжнялост на общината е много под прага от 15%, както е по закон, а разговори за целево финансиране са водени, но без резултат.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина