АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

3 отбивки по пътя от Пловдив за морето

Обещават, че честите летни бури и проливни дъждове почти всеки ден са зад гърба ни, затова и ние нетърпеливо обръщаме поглед към морето. В отделен текст описахме как най-бързо и лесно може да стигнете дотам от Града под тепетата, а днес ви даваме алтернатива за разходки, ако искате да разнообразите пътя.

Стара Загора, парк Аязмо и езеро Загорка

Стара Загора е на по-малко от час път по магистралата от Пловдив, но предлага интересни възможности за отмора и може да се възползвате за малко разтъпкване или пък междинно похапване сред градския оазис.

Една от опциите за посещение е парк Аязмото, чието официалното наименование е „Митрополит Методий Кусев“. Разхождайки се по алеите, посетителите могат да стигнат до параклиса „Св. Теодор Тирон“, да се отбият в Залата на смеха – зала с криви огледала, или да минат през зоологическата градина (бел. на автора: В момента зоопаркът е затворен за ремонт по Европейска програма).

Парк Бедечка, Стара Загора. Снимка: visitstarazagora.bg

В случай че сте на вълна храна и желаете да се насладите на нещо вкусно, различно от предлаганото по бензиностанциите и заведенията за бързо хранене, следващото ни предложение е да се отбиете до един от другите паркове в града – Бедечка. Там се намира изкуственото езеро Загорка, а на единия му бряг има хотел-ресторант, в който да отдъхнете с гледка.  В езерото плуват завиден брой патици, за които дори има специално поставени дървени къщички на повърхността на водата. В близост за децата има на разположение две детски площадки, а когато се изморят от игри може да ги повозите на водно колело или лодка.  Алеята около езерото е достатъчно широка и за бегачи, и за велосипедисти, и за майки с колички.

Сливен, местността Сините камъни

Сините камъни е име, станало емблематично за град Сливен. Така се нарича скалният масив, издигащ се в непосредствена близост до града. С това име е наречен обявеният през 1980 година природен парк. В него има 6 природни забележителности. Халката е една от най-известните.

Асфалтов път улеснява достъпа и с автомобил може лесно и бързо да се достигне до по-голямата част от местностите. Открит седалков лифт за около 20 минути изкачва туристите до високата част, а горната лифтова станция е в местността Карандила, известно планинско летовище за тази част на страната.

Ямбол Кабиле

На 7 км от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Той има уникалния шанс да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град – Филипопол, върху който пък е застроен съвременният Пловдив град. Това позволява „Кабиле“ да бъде почти изцяло проучен и да е лесно достъпен за туристи. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

Достъпът до Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е изключително улеснен. Разположен непосредствено до Автомагистрала „Тракия” – на 280 километра от София и на 76 км от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина