КултураНовини

След 20 години работа в чужбина, Йоанна Дановска представя картини и скулптури в Пловдив

Галерия L’union за първи път ни среща изкуството на художничката Йоанна Дановска. В пространството на улица „Отец Паисий“ са подредени серия натюрморти и керамични скулптури, вдъхновени от старинни предмети – кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф, и предмети от ателието на художничката – четки и палитри. За художничката пътуващата изложба е временно завръщане към Родината, след повече от 20 години работа в чужбина.

Йоанна Дановска: „От много години живея в Германия и много се радвам, че сега имам изложба в „Люнион“ в Пловдив. Това е градът на майка ми. Покрай тази изложба идвам често и така опознавам града по-добре. Изложбата се нарича пътуваща, защото преди 2 години представих свои неща в  София, тук могат да се видят малка част от тях. Исках да рисувам нови картини за Пловдив. Имам много акварели, впечатлена от Пловдив, правени са с мисълта за майка ми, за този град, за хубавото време, за плодородието, красотата, цветовете. В „Люнион“ представям 6 картини, които все още не са виждани никъде и 4 други, които избрах от пътуващата изложба. Показвам и пет керамики. За мен керамиката е обект, който носи цветове по себе си, тоест керамика, която не е глазирана не ме заговаря толкова. Нова техника използвам с натоварване на боя, която трябва да изсъхва доста месеци. Една голяма серия имам, свързана  със сърцето на художника. Това е сърце, като от единия отвор излиза една четка“.

В изложбата виждаме картини с детски кукли, които имат специално място в творчеството на художничката. Ето защо:

Йоанна Дановска: „Като дете имах кукла и майка ми ми е разказвала как съм ѝ режела пръстите, косата, явно съм ги малтретирала куклите и може би по тоя начин се опитвам да се извиня (смее се). Колекционирам кукли, за да ги рисувам, пазарувам ги от Париж, Варна, Бургас, София, къде ли не. За мен са ценни, защото са много интересни образи“.

Въпреки че Йоанна Дановска рядко успява да има свободно време, за да разгледа повече от Пловдив, вече е успяла да го заобича по свой си специален начин. Живее дълги години в Германия, но е щастлива с корените си от България. „В Пловдив ми е толкова добре. Невероятен град е. Има носталгия и се чувствам чудесно тук, но се радвам когато се върна в Германия, защото семейството ми е там. Аз напуснах България, която бях на 24 и всъщност съм живяла повече там, отколкото в тук. Радвам се, че нося тази славянска специфичност, която си личи и в моите картини“.

Изложбата с творби на Йоана Дановска може да се разгледа до 20.11.19 г. в галерия L’union.

Йоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк (един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптори). От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска са били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина