АктуалноБългарияНовиниПод небето

Над 1700 кандидат-студенти се явяват на предварителните изпити в ПУ „Паисий Хилендарски“

От 1 до 4 юни във висшето училище ще се проведат 13 изпита, най-младият кандидат е на 17 години, а най-възрастният – на 56

Общо 1708 кандидат-студенти ще се явят на предварителните изпити от 1 до 4 юни в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тъй като някои от кандидатите ще проверят възможностите си в повече от един изпит, броят явявания е 2002, съобщи зам-ректорът по учебна и научна дейност доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че през настоящата година се отчита леко завишаване спрямо 2018 г., когато за предварителните дати се записаха 1623 души.

Традиционно най-мащабен е изпитът по български език, който ще се проведе на първата дата – 1 юни. Участие в него са заявили 855 човека. На 2 юни ще се състоят 5 изпита: психология – 114 кандидати, изобразително изкуство – в два кръга, със записани 71 души; биология – 67 кандидати; география на България – 43 кандидати и музика – засега само с двама кандидати.

На следващата дата – 3 юни, са насрочени изпитите по математика, история на България и химия, като на тях ще се явят съответно 226, 198 и 14 кандидат-студенти.

В последния ден, 4 юни, ще бъдат тестът със събеседване по физика и изпитите по английски език и информатика. Кандидатите за тях са съответно 4, 285 и 122 човека.

Началото на изброените изпити е от 9.00 часа.

От 1 до 4 юни включително, от 14 до 17 ч. в Рек­то­ра­та на университета на ул. „Цар Асен“ № 24, ще се провежда изпитът за проверка на говорни и комуникативни способности, за който са се записали 136 кандидати.

В предварителната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“ най-младият кандидат-студент е момиче на 17 години, което ще се яви на изпит по български език, а най-възрастният – жена на 56 години, която е избрала изпита по история на България.

Новите бакалавърски програми на ПУ „Паисий Хилендарски“ за академичната 2019/2020 година са  „Български език и португалски език“, „История и културно наследство“, „Технологии в телкомуникациите“ и „Биоинженерство“, съобщи доц. д-р Мария Стоянова.

От университета припомнят, че получилите отлични оценки (5,50 и по-висока) на предварителните изпити могат се запишат в избрана от тях специалност още при подаване на кандидатстудентските документи. Съответните изпити трябва да удовлетворяват изискванията за прием в посочената специалност. Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на тези от планираните за провеждане през м. юли редовни конкурсни изпити. С получените оценки кандидатите мо­гат да уча­стват в кла­си­ра­не­то или да се явят от­но­во на съ­щи­те конкурсни из­пи­ти в редовната кампания през юли, ако по­лу­че­на­та оцен­ка не ги за­до­во­ля­ва. При фор­ми­ра­нето на ба­ла за кла­си­ра­не­ се взе­ма по-ви­со­ка­та оцен­ка.

Положилите успешно предварителните конкурсни изпити могат да участват в общото класиране, ако отговарят на условията за кандидатстване и подадат съответните документи в утвърдените срокове: от 12 юни до 26 юни 2019 г. в университета, в бюрата по градове (до 24 юни 2019 г.) или по интернет (през сайта https://ksk.uni-plovdiv.bg).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина